Икона на Богородица от Лопушанския манастир лекува бездетни жени и болни, твърдят местни

Иконата на Богородица с Младенеца от Лопушанския манастир е една от светините, пред които се кланят бездетни жени и болни миряни. Веднага след като бе намерена от монасите в „Свети Йоан Предтеча“ (до село Горно Дамяново) преди повече от година, тя бе поставена на централно място в храма, а чудесата започнаха да се случват, твърдят местните пред marica.bg

Иконата е открита след пророчески сън на жена, която се представила за Мария от София. Тя обяснила на тогавашния игумен на обителта, че сънувала лика на Богородица, зазидан в една от манастирските стени. Тя проговорила на Мария и казала, че иска да излезе на свобода, за да помага на християните.

„Светият Дух ми показа точното място, където е зазидана Богородица. Не знам кой го е направил и защо. Вероятно някой е искал да я спаси от пожар или от грабеж. Вярвайте ми!”, казала още Мария на игумена на Лопушанския манастир. После описала къде и на каква дълобчина да копаят, за да извадят реликвата, като за ориентир ползват левия прозорец на храма. Игуменът се вслушал в думите на жената и така иконата на Света Богородица с Младенеца била открита.

Оттогава болни и сакати се редят на опашка, за да се докоснат до иконата и да помолят за изцеление. Други пък искат да зърнат дупката в стената, където ликът на Божията майка е престоял цели 168 години. Бездетни палят свещи в очакване на благата вест, че след посещението в метоха най-сетне ще се сдобият с рожба, съобщава "Марица".

Тайната на иконата според духовници е скрита в сребърния обков над главите на Девата и Младенеца. Среброто е един от малкото метали, които имат качеството да пречистват организма на болния. Ако се вярва на древните предания, колкото е по-старо то, толкова повече болести лекува. Благородният метал в новооткритата икона е на 340 години, което ще рече, че с негова помощ и благословия могат да се церят 340 болежки, вярват миряни

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл