Установиха салмонелна инфекция в старозагорска детска градина

И Румъния мести посолството си в Ерусалим Президентът Йоханис не бил информиран

Другият пострадал полицай: Хвръкна ми шапката и започнах да плюя стъкла

Къде ще се срещнат Доналд Тръмп и Ким Чен Ун – вижте вариантите (ИНФОГРАФИКА)

Полицаи от Силистра задържаха трима мъже за извършване на незаконна иманярска дейност

Каракачанов оглави Националния комитет за честване на 1300 години от победата на кан Тервел при Константинопол

Футболен Биг Брадър заради хулиганите

Държавата отделя 25 млн. лева за извънкласни дейности в училищата

Кметовете в Шуменско с денонощни дежурства срещу пожари Заповед с мерки срещу огнени стихии

Росен Плевнелиев: Радев се държи като генерал, който още не е разбрал, че е държавен глава

Стартира електронният прием за забавачките във Варна

Град Елена с паметна плоча в алеята ва Възраждането във Варна

Григор стигна до битка с Надал

Диспечерите на летището в Барселона планират стачки през лятото

Президентът иска национален център за действия при бедствия и кризи

Андрей Райчев: Закриването на Строителни войски нанесе първия удар по отношенията ни с ромите

Не бива да се говори за напрежение между българи и роми в бъдеще време. Ние вече живеем в такива условия. Около това мнение се обединиха социологът Андрей Райчев и социалният антрополог Харалан Александров по Нова телевизия.
„Няма голям град в Европа, който да няма такава болест, така че и ние ще я имаме. Нашите, обаче, не са от Нигерия, а с от майка Индия. Така ще живеем”, заяви Райчев.

„Мисълта за извънредност поражда тази за възможно решение на въпроса, но такова няма. Това е нашият живот, такъв ще бъде и трябва да се приспособяваме. Няма чудодеец, но най-лошата последица е, че такъв ще се появи, за да ни го обещае”, добави той. Според него, обаче, няма мерки, които да решат въпроса.

Райчев смята, че първият удар е нанесен през 1997 година, когато правителството на ОДС е закрило „Строителни войски”. Така се е загубила една институция, която учила ромите не само как да работят, но дори и как да си мият зъбите. Резултатът е, че са се появили поколения цигани, които не са виждали не само бащите си, но и дядовците си да работят.

„Това, че двете страни все още не са обявили война, не означава, че сблъсъкът го няма. Както обикновено сме изпуснали момента да свършим работа и да се противопоставим на тези тенденции”, коментира Александров.

„Съществува очевидна институционална безпомощност на всички нива. Можем да се молим да нямаме досег с проблема. Малцина са кметовете, които вярват, че може да се направи нещо за превъзпитанието на ромите. Трябва да се направи инвестиция в ранното им обучение”, на мнение е социалният антрополог.

По отношение на традиционното твърдение, че ранните бракове при ромите са традиция, Александров коментира: „Ще се наложи да се пооткажат от някои традиции ромите, както и ние се отказахме от някои традиции. Ако обичат, да направят това усилие”. Той изтъкна, че 5-10% от ромите са интегрирани много добре – учат в университети, и в тези случаи хората не ги възприемат като цигани, защото те живеят по нормите на българското общество.

Райчев и Александров се съгласиха, че единствените ефективни „мерки” за потушаване на напрежението са увеличаване на средствата, които държавата ще разпределя от богатите към бедните и връщане на реда от тоталитарния режим. Това, обаче, са неща, които българите категорично няма да приемат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.