Култовият Клуб „Седем“ в Търново чества една година на 7 септември Той се утвърди като средище за културни изяви

Независима експертиза искат близките на починалата в сливенската болница родилка

Сандански в трескава подготовка за „Пирин фолк“

Иранският външен министър: Европа не е готова да плати цената за ядреното споразумение

Гигантска акула страхувала океаните (инфографика) Звярът атакува отново, но от големия екран

Разраства се пожарът над Карлово

Тръмп разрешил на адвоката на Белия дом да сътрудничи на спецпрокуратурата

Спират водата в центъра на София утре

Труп на мъж изплува на Северния плаж в Бургас

Разследват палеж на два автомобила на автомонтьор От изпепеляване са спасени трета кола, стопанска постройка и близките къщи

Кипърски турски журналист подаде съдебен иск срещу Ердоган

Бразилия изпраща войски на границата с Венецуела

Свлачища и разрушени сгради след последния трус на остров Ломбок

Проф. Мария Балабанова: 20 минути на слънце стигат Най-много витамин D3 се синтезира в кожата между 11 и 15 часа

Банско ще се отоплява на дървесен чипс

Андрей Райчев: Закриването на Строителни войски нанесе първия удар по отношенията ни с ромите

Не бива да се говори за напрежение между българи и роми в бъдеще време. Ние вече живеем в такива условия. Около това мнение се обединиха социологът Андрей Райчев и социалният антрополог Харалан Александров по Нова телевизия.
„Няма голям град в Европа, който да няма такава болест, така че и ние ще я имаме. Нашите, обаче, не са от Нигерия, а с от майка Индия. Така ще живеем”, заяви Райчев.

„Мисълта за извънредност поражда тази за възможно решение на въпроса, но такова няма. Това е нашият живот, такъв ще бъде и трябва да се приспособяваме. Няма чудодеец, но най-лошата последица е, че такъв ще се появи, за да ни го обещае”, добави той. Според него, обаче, няма мерки, които да решат въпроса.

Райчев смята, че първият удар е нанесен през 1997 година, когато правителството на ОДС е закрило „Строителни войски”. Така се е загубила една институция, която учила ромите не само как да работят, но дори и как да си мият зъбите. Резултатът е, че са се появили поколения цигани, които не са виждали не само бащите си, но и дядовците си да работят.

„Това, че двете страни все още не са обявили война, не означава, че сблъсъкът го няма. Както обикновено сме изпуснали момента да свършим работа и да се противопоставим на тези тенденции”, коментира Александров.

„Съществува очевидна институционална безпомощност на всички нива. Можем да се молим да нямаме досег с проблема. Малцина са кметовете, които вярват, че може да се направи нещо за превъзпитанието на ромите. Трябва да се направи инвестиция в ранното им обучение”, на мнение е социалният антрополог.

По отношение на традиционното твърдение, че ранните бракове при ромите са традиция, Александров коментира: „Ще се наложи да се пооткажат от някои традиции ромите, както и ние се отказахме от някои традиции. Ако обичат, да направят това усилие”. Той изтъкна, че 5-10% от ромите са интегрирани много добре – учат в университети, и в тези случаи хората не ги възприемат като цигани, защото те живеят по нормите на българското общество.

Райчев и Александров се съгласиха, че единствените ефективни „мерки” за потушаване на напрежението са увеличаване на средствата, които държавата ще разпределя от богатите към бедните и връщане на реда от тоталитарния режим. Това, обаче, са неща, които българите категорично няма да приемат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.