Корабите по река Дунав вече задължително трябва да са с автоматична индикация

Еврокомисар Пиер Московиси: България е следващият член на еврозоната, но първо трябва силна икономика

883 цивилни са убити при въздушните удари на водената от САЩ коалиция в Сирия и Ирак

Пребита и ограбена 75-годишна жена вдигна на бунт жителите на Златарица

Спортният министър: Трябва да се търси лична отговорност при хулиганството

Сестрата на Ким Чен-ун предложи да се ускори обединението на двете Кореи

Какво е “секс бомба”? Отговорът на радио Ереван

“Българска гордост” е понятие още от Средновековието Моята ограда в Созопол е четири пъти по-стара от Америка

САЩ се надяват, че ще бъде постигнат напредък към мир на Корейския полуостров

Вътрешният министър Валентин Радев: Кражбите на коли са намалели с около 29%

Регистрирани са над 40 турски нарушения над въздушното пространство на Гърция в района на Егейско море

Вижте документалния филм “Ние обичаме мира”, който пусна пропагандата на КНДР след срещата с Южна Корея

Бабата на Байрям, която стана донор, за да му спаси живота, няма право на инвалидна пенсия

Теменужка Петкова ще отговаря на депутатски въпроси за газовата връзка Гърция-България и сигурността на електроенергийната ни система

Експлозии в петролна рафинерия в Уисконсин, ранени са няколко души

Европари с предимство за животни, плодове и зеленчуци и етерични култури

По време на първия предварителен Комитет за наблюдение по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., който се проведе в гр. София, бяха приети критериите за одобряване на проекти по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“.

Членовете решиха, че приоритетно ще се дават точки за проекти, свързани с животновъдство, плодове и зеленчуци и етерично-маслени култури. Проекти, свързани с биоземеделие или на млади фермери, както и проекти, които ще се осъществяват в Северозападна България също ще получават допълнителни точки. Минималният праг за допустимост на проект по мярката е 10 точки.

Приемът по мярката се очаква да стартира в първите дни на месец април, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев и допълни, че той ще продължи близо 2 месеца.

Индикативният бюджет по мярката за приема е в размер на 150 млн. евро. За периода 2014-2020 година няма да се прилага правилото „първи по време – първи по право“, обясни Васил Грудев. Това означава, че няма да има значение кога е подаден проектът,щом има еднакъв брой точки с друг проект, финансиране ще получат всички, които са преминали минималния праг.

При първия прием по мярка 4.1 не е предвидена възможност за колективни инвестиции. Причината според зам.-министър Грудев е, че се наблюдава процес на изкуствено раздробяване на стопанства с цел облагодетелстване за по-голямо съфинансиране.

„Първите мерки по ПРСР от новия програмен период вече са отворени и по тях се приемат заявления“, информира зам.-министър Грудев. Той поясни, че това са площните мерки, свързани с агроекология, биоземеделие, необлагодетелствани райони и Натура 2000.

Програма за развитие на селските райони 2014-2010 на страната ни ще бъде разгледана от Европейската комисия по време на втория етап на одобрение, заяви Михаел Пилке, експерт от Главна дирекция „Земеделие“ към ЕК по време на срещата.

Той поздрави екипа на Министерството за положените усилия за наваксване на изоставането по Програмата. От своя страна зам.-министър Грудев благодари на Пилке за добрата комуникация и ефективната работа на ЕК по Програмата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.