Да си отгледаш тор на балкона

Може ли човек да си осинови пчелен кошер? А да гледа в апартамента си калифорнийски червеи? Възможно ли е сами да си произведем екологично чиста козметика? Подобни въпроси и възможността да научат отговорите събраха десетки млади хора миналата събота в запуснатите складови помещения на стокова борса „Зимница“ близо до Сточна гара, превърнати наскоро в център Zona Cultura.

Освен десетки млади хора с природозащитна нагласа, няколко столични училища доведоха на екофестивала организирани групи четвъртокласници.

Родител на кошер срещу 50 лв.

Осиновяването на кошер не е майтап, а нещо, което всеки любител на пчелите може да направи срещу 50 лв. За парите си човек получава среща с пчеларя, при когото отиват парите, като освен разговор с него със сигурност ще си тръгне и с буркан мед или друг пчелен продукт.

За връзката между щедри дарители и пчеларите помага организацията CoShare. Председателката й Кристина Тодорова обясни, че има и фирми дарители. При тях минималната миза е 150 лв. Целна на дарителството е да се подпомагат пчеларите да възстановяват кошерите си или да създават нови.

Освен че набираха помощи за пчелите, младите еколози охотно разказваха в събота за вредите, които се нанасят на пчелите. „Дълги години държавата не може да се справи с един елементарен проблем, свързан с пръскането с препарати за защита в земеделието. Проблемът е, че се пръска през деня, когато пчелите са активни и ако кацнат на обработено растение, те умират“, обясниха от CoShare.

Домашни червеи за тор

Как да си произведем домашен тор, като намалим изхвърляните отпадъци с помощта на шепа червеи – но не какви да е, а калифорнийски. Това демонстрираха от драгоманската ферма BioDynamic Bulgaria.

Бизнесът с калифорнийски червеи нашумя от няколко години, когато се оказа един от хитовете в проектите за еврофинансиране по програмата за селските райони.

„Биокомпост се произвежда, когато калифорнийски червеи преработват органични отпадъци като плодове, зеленчуци, хартия, сухи листа. В нашата ферма ги храним с оборска тор. В никакъв случай човек не бива да им дава месо или преработени храни, защото рискува да завъди бели червеи, мишки и други хищници“, обясниха ключови детайли от фермата.

Всъщност, човек лесно може да си прави биокомпост и в къщи. Нужен е само подходящ съд, малко пръст и червеи. Съдържанието в съда не мирише лошо, но е препоръчително да се държи на сянка на балкона.

Компостът става готов за няколко седмици. Познава се по черния цвят и липсата на остатъци в него. За да се извади от съда компостът, червеите се подмамват с храна. Така те се събират на едно място, а компостът от другия край се прибира.

Като резултат, освен че спестява замърсяването с част от органичните отпадъци, човек се сдобива и с безплатна тор за цветната градина на балкона. За сравнение, продаваната по време на фестивала биотор 5 лв. за 5 литра.

„Чувала съм за домашното компостиране и знаех, че се добива много ценна тор. Мислех си обаче, че мирише на разложено, а и да си гледам червеи вкъщи ме притесняваше. Сега, като видях колко чисти животинки са и как компостът ухае на гора, мисля да си направя и аз“, коментира ентусиазирана посетителка на фестивала.

Неочаквано калифорнийските червеи намериха почитатели и сред четвъртокласниците, и то до степен няколко от децата истински да се разстроят, че майките им не разрешават да си направят ферма за компост у дома. При това в силната конкуренция на щандовете за производство на сурови бонбони и уроците по грънчарство.

Вазелин за устни от биомасла

Сапунчета от кокосово масло и боракс, с които се премахват петна по дрехите приковаха вниманието на повечето жени посетителки на екофестивала. От производителя на биокозметика - „Сапунена работилница“, демонстрираха и как може да си произведем сами домашен балсам за устни.

„Става много бързо и лесно, не отнема повече от 10 минути. За целта на водна баня се разтапя първо восък, после масло от карите, кокосово и бадемово масло. В сместа се добавят още 3 спукани гранули витамин Е и етерично масло от портокал. Важно е обаче водата в съда да не превишава 65 градуса“, обясняваха по време на демонстрацията.

А който не му се занимава или не е уверен в способностите си да забърка сместта, може да си купи готов балсам срещу 4 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини