Речните нива в по-голямата част от страната са се повишили

През последното денонощие речните нива в по-голямата част от страната са се повишили, съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.
По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) утре в Североизточна България и крайните югоизточни райони ще има валежи с количества от 1 до 5 л/кв.м. - в североизточната част от дъжд и сняг, а в югоизточните райони от дъжд. В югозападните райони ще превалява дъжд, примесен със сняг, в планините от сняг с количества от 2-3 л/кв.м до 5-10 л/кв.м.В четвъртък ще превалява в Западна и Централна България, почти без валежи ще остане в източните райони. В по-голямата част от страната очакваните количествата ще са 3-5 л/кв.м, в Предбалкана и Рило-Родопската област от 5-10 л/кв.м, в отделни райони до към 15 л/кв.м.В петък валежите ще обхванат и Източна България, но в западните райони ще спрат. В Централна България количества от 1-3 л/кв.м, в Източна България от 3-10 л/кв.м.
Водните количества в реките в цялата страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.
През последното денонощие речните нива в по-голямата част от страната са се повишили, вследствие на частично снеготопене и/или регистрирани валежи.

Дунавски басейн: Водните нива са се изменяли в границите от -70 см до +26 см; по-значителни повишения са отчетени в поречията: Искър с до +22 см, Янтра до + 10 см и Русенски Лом с +26 см.

Черноморски басейн: Нивата на наблюдаваните реки в басейна са се понижили с до -34 см.

Източнобеломорски басейн: Водното ниво на река Тунджа се е понижило с до -3 см и практически се е задържало; в поречие Марица понижението на водните нива е с до -48 см (р. Марица при гр. Свиленград), а в поречие Арда повишения са регистрирани на основната река при с. Вехтино с +12 см и на притока река Върбица при спирка Джебел с +18 см. По- голяма част от реките в басейна са били в процес на понижение или задържане на водните нива.

Западнобеломорски басейн: Повишения са отчетени в поречията Места и Струма, съответно с +12 см и с +16 см.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и през следващите 1-2 денонощия се очакват повишения на речните нива в по – голямата част от страната в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг, частичното снеготопене, високата почвена влага и оттичането на реките към устията им.

Дунавски басейн: Повишения от частично снеготопене в горните течения на реките: р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста и нейните притоци, р. Искър – средно и долно течение, р.Вит – средно и долно течение, р.Осъм – средно и долно течение, р. Янтра – долно течение, р. Русенски Лом – средно и долно течение.

Черноморски басейн: Повишение от частично снеготопене и валежи от дъжд и сняг в горните течения на реките Камчия и Айтоска, както и повишение на нивата на южночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн: Повишение на водните нива от частично снеготопене и прогнозирани валежи:

• р. Тунджа – в горно и средно течение в резултат на частично снеготопене;
• р. Марица – в целия водосбор на реката са възможни повишения в резултат на очаквано снеготопене. По-голямо внимание на долните течения на реките – р. Въча, р. Стара Костенска, р. Крива, р. Яденица, р. Стара Пещерска, р. Първенецка, р. Сазлийка; цялото течение на р. Чепеларска; горните течения на реките - р. Черкезица, р. Мечка, р. Каялийска, р. Банска, р. Хасковска, р. Величка;
• р. Арда – в горно и средно течение в резултат на частично снеготопене. По – голямо внимание на притоците й: р. Узундере, р. Малка Арда, р. Давидовска, р. Чамдере, р. Върбица;
• р. Бяла - повишение на водните нива в горната част на водосбора от частично снеготопене.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

- Нивото на река Сазлийка при гр. Гълъбово се понижава, но ще остане над жълтия праг на предупреждение.
- Нивото на река Марица при гр. Пловдив се очаква в днешния ден да се повиши и да премине над жълтия праг, след което да започне да се понижава и в късните часове на днешния ден да падне под него.
- Нивото на река Марица при гр. Свиленград е под оранжевия праг (риск за тревога) за предупреждение, като плавно се понижава и се очаква на 18-ти март да падне под жълтия праг за предупреждение.
- Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол е под оранжевия праг (риск за тревога) и плавно ще продължи да се понижава, като през следващите дни ще се задържи над жълтия праг.
- Нивото на река Тунджа при гр. Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава, но ще остане над оранжевия праг (риск за тревога).

Река Арда

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда, нивата във водосбора на реката ще останат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн:

В резултат на частично снеготопене и прогнозирани валежи ще се повишат нивата на реките във водосбора на река Струма и на реките в средната и долна част на водосбора на река Места.

Повишено внимание за водосборите на реките Марица и Арда .

Възможни са локални наводнения.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини