Кой прокуди гостите от Сънито

Миналата година крадците в Слънчев бряг се оплакваха, че туристите са бедни и като ги пребъркат, откриват само 20 - 30 лева. “Няма какво да им вземеш”, сподели пред полицаите един от заловените обирджии.

Хотелиерите от Слънчев бряг се стягат за новия сезон с две торби песимизъм. Надеждата за добра година умря, когато стана ясно, че има 50% спад в ранните записвания на туристите. Мрачни прогнози вещаят, че руските гости рязко ще намалеят. А най-песимистично настроените смятат, че някои хотели дори няма да отворят поради липса на туристи. На борсите туроператорите не се отнасяли уважително към родните морски дестинации. И всичко това било заради безхаберието на държавата, която стояла, гледала безучастно и не помагала с нищо на туризма. Отделно летят обвинения за позицията на България в украинския конфликт, която настроила руснаците срещу Слънчев бряг. Звучи като апокалипсис и ако питате гилдията, ще останете с впечатлението, че има организиран удар срещу Българското Черноморие, има заговор. Но дали наистина е така?

Когато разговорите с хората от бранша станат по-приятелски, макар и малцина, макар и с половин уста ще кажат, че заговор няма. Може би всичко се корени в качеството на услугата, която се предлага в курорта. Понеже у нас имало „терсене туризъм”. Безкрайно много причини могат да се посочат защо туристите избягват вече Сънито. На първо място е престъпността.

Вече не е тайна, че най-големият курорт на морето е предпочитан заради алкохолния туризъм, който предлага. Но млади хора опустошават алкохола не само у нас. Така е по гръцките острови, така е и в Испания. В Испания обаче, ако някой види пиян турист, ще го подкрепи, ще го закара до хотела и дори на другия ден може да отиде пак да се заинтересува как е, що е. Има някаква загриженост. Ако в Слънчев бряг някой види пиян турист - вижда и златна възможност. Или ще го обере, или ще го напсува, или пък мошеник таксиджия ще му вземе портфейла, че може и нож да му извади.

В курорта дори съществуват добре обмислени официални начини за обир на туристи. От две години например в плейбой баровете чаша уиски се харчи от 200 до 500 лева. 200 лева върви бирата. И това е упоменато в менюто, така че никой впоследствие да не може да санкционира собственика. Целта, разбира се, не са българските туристи, а чужденците.

За да стане картината като от филм на Емир Кустурица, всяко лято роми опъват цигански катуни край славния комплекс. Те обаче не пеят песни и не танцуват край огньовете, за да привнесат балканска романтика в живота на туристите. Не. Те се прехранват с обири и проституция. Полицията очевидно е неспособна да се справи с проблема. Тя ги атакува, разтуря катуна и след няколко часа палатките отново се появяват. Нещо повече, вече се е появил и ромски тинк-танк, който изобретява все нови и нови подходи към собствеността на туристите. През миналия сезон хит бяха обирите през терасите, като ромите демонстрираха алпийски умения.

Друг престъпен похват, роден в палатковата лаборатория на ромите, е обирът с назъбена счупена бутилка.

При това положение полицията изглежда като аматьорска организация, която само регистрира събитията. Наглостта на крадците е толкова голяма, че в края на миналия сезон се оплакваха как туристите са бедни и носят у себе си само по 20 лева. Това било и причината да тръгнат по стаите на хотелите.

Липсата на адекватна полицейска и охранителна дейност заразява с джебчийската болест и чужденците. През миналата година белгиец бе засечен да краде от руснаци, руснак пък бе хванат в Поморие да краде салам.

Сигурността е изключителен проблем в Слънчев бряг. Според вещи в туризма не може 500 000 души в комплекса да се пазят от 100 полицаи. Както и да го погледнеш - не става.

Не става и само да се разчита на ниските цени. Да, доскоро бяхме атрактивни, но Египет и Турция също свалиха цените и нямаме с какво да ги конкурираме. Други причини за липсата на интерес към курорта са и адските задръствания по пътя от летището на Бургас до Слънчев бряг заради тясното двулентово шосе. Проблем е и липсата на забавления, като изключим евтината пиячка и проститутките.

Работата на Слънчев бряг засега се очертава като голо море с повече от чифте кусури.

Въпреки мрачните прогнози надежда да се спаси сезонът все пак има. Колкото и да не е за вярване, през тази година поне персонал ще има. След като бармани и сервитьори преди година се изнесоха със самолети главно към Германия, през миналото лято на позициите им се обучиха нови хора. Така че през този сезон липсата на квалифициран персонал няма да е толкова крещяща, колкото през миналия. Все пак има вероятност и мрачната прогноза да се окаже просто прогноза. Освен това винаги забравяме българските туристи. Те между другото са най-предпочитани от хотелиерите. Защото може и да не са супербогати, но си плащат, не вдигат скандали, благодарни са, когато персоналът се държи любезно, и сравнено с други нации - не се напиват безпаметно. Така че, ако пазарът не се раздвижи в посока Сънито, нашенците ще са най-чаканите гости. А ако браншът им предостави поне част от отстъпките за чужденците, може и да изберат българското.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес