Горски фирми протестират на жълтите павета

2000 души излизат на протест пред Народното събрание днес в 10,30 ч заради забраната за продажба на дървесина в чужбина, влязла в сила на 10 март 2015 г. Това съобщиха вчера търговци на дървен материал. Според тях една от последиците от мораториума ще са съкращаването на 8000 души и 29 млн. лева преки и косвени загуби за бюджета.


Търговците твърдят, че ежегодно у нас се добива около 6 млн. куб. м дървен материал, като от това количество 900 хил. куб. се изнасят за Турция и Гърция. „Това е материал, който не може да се реализира на нашия пазар, тъй като е с качество далеч под средното“, каза търговецът Огнян Огнянов. Предприемачите обясниха, че мораториумът не би могъл да ограничи незаконната сеч, тъй като повечето от кражбите се извършват от физически лица, които секат край домовете си дърва за огрев или от дребни търговци.


„Ние сме проверявани от лесовъди, горска стража, жандармерия и данъчни. Просто няма как да продаваме извън граница незаконна дървесина“, обясни износителят на дървесина Желю Върдунски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика