Близо 4 м има до преливника на яз. „Искър“

Не предстои изпускане на яз. “Искър”. До преливника има 3, 68 метра, а свободният капацитет е над 15% и няма място за безпокойство. Това обявиха пред “Труд” от Министерството на енергетиката, което отговаря за най-големите язовири в страната.

Наблюдават се всички участъци на реки, дерета и язовири в Столичната община, като към момента има леко завишение на реките към някои участъци, но няма нищо притеснително. Това обяви столичната кметица Йорданка Фандъкова, която направи инспекция на почистването на коритото на р. Искър при село Пасарел. За целта се ползваха багери и техника за извозване на падналите дървета в района. Фандъкова обясни, че се работи на много участъци по поречието на р. Искър - от Панчарево през район Искър, Кремиковци и Нови Искър.

В пъти по-евтино е да свършим работа предварително, за да имаме спокойствието при предстоящото топене на снега, каза още столичната кметица. Тя подчерта, че през последните 4 години от Столичната община са почистили общо 190 км речни корита. Фандъкова увери, че няма място за притеснение от страна на хората, а кметовете са на място и обясняват на жителите в района какво се случва.

“Труд” научи, че полицейските и медицинските служби в селищата по течението на р. Искър също са получили подробни инструкции как да реагират при евентуално бедствие.

Областният управител на София Веселин Пенчев обяви, че премиерът Бойко Борисов е инициирал работна група, която да се справи с обобщаването на информацията, свързана с почистването на речните корита.

Заради топенето на снега и дъждовете речните нива в по-голямата част от страната са се повишили, предупредиха вчера от екоминистерството. И обявиха, че са възможни локални наводнения.

Оттам алармираха, че се очаква да се повишат нивата на реките във водосбора на р. Струма и на реките в средната и долна част на водосбора на р. Места. С повишено внимание трябва да се наблюдават и водосборите на реките Марица и Арда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини