Менда Стоянова: Морален дълг на Искров е да си подаде оставката

Менда Стоянова призова управителя на БНБ Иван Искров да подаде оставка. Председателят на бюджетната комисия в парламента се обърна към него ден след като същия призив отправи колежката й и съпартийка Десислава Атанасова, която пък оглави временната комисия за КТБ. "Смятам, че той има моралното задължение да подаде тази оставка. Искров трябва да понесе моралната отговорност, че четвъртата по големина банка изпадна в такова състояние", категорична бе Менда Стоянова в студиото на БНТ.

"Отмяната на цесиите е една от възможностите, които са в правомощията на временния синдик в КТБ. Затова се предприеха бързите законови промени - за да се въведе една нова фигура - на временния синдик, който да поеме функциите на постоянния синдик от момента на отнемане на лиценза до момента, в който съдът обяви банката в несъстоятелност и назначи нов постоянен синдик", добави депутатката от ГЕРБ.

Тя обясни, че временният синдик ще има почти всички права на постоянния, с изключение на разпродаване на имущество. "Той ще бъде задължен да опазва правата на банката и нейното имущество, може да завежда дела от името на банката, да предявява отменителни искове - но не за цесиите, а за прихващанията", обясни Стоянова. "Данните от последните три месеца сочат намаляване на активите на КТБ с около 800 млн. лв. Вероятно част от обезпеченията по кредитите ги няма. Но ако временният синдик започне да води отменителните искове, те могат да бъдат върнати", каза Стоянова. Тя каза още, че временният синдик ще носи персонална отговорност пред съда и ще е под строгия надзор на Фонда за гарантиране на влоговете. Той ще изготвя ежеседмичен отчет, който ще се дава на Фонда и на министъра на финансите

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини