Десислава Танева: Стопаните на умрели животни от снега ще бъдат обещетени

Стопаните, на 1800 броя умрели животни от обилните снеговалежи, ще бъдат обезщетени и имаме конкретен план за помощ на хората със залети площи. Това каза министърът на земеделието и храните пред БНТ.

„Имаме инструменти, които сме нотифицирали. Като последният от тях е държавната помощ за удавени животни, която нотифицирахме в началото на годината, а прилагаме за прилагане за поредна година държавната помощ за обезщетение за пропаднали площи”, обясни министър Танева. „Тази помощ я прилагаме още за наводненията, които станаха в края на миналата 2014 година. Към момента има подадени протоколи от обследванията на пропадналите площи от областни дирекции „Земеделие“, около 850.

Тече срокът, в който се подава заявление за обезщетение. Към момента са подадени 306 заявления, т.е. по тези констативни протоколи, които експертните комисии областни дирекции „Земеделие“ са установили, че има пропаднали площи, от тях 036 заявления са подадени за обезщетения”, допълни тя. Министър Танева коментира, че до 15 –ти април следва да бъде извършено плащането за тези от тях, които са одобрени.

„В извънредни ситуации, като обилните снеговалежи в Смолян и Кърджали, на които бяхме свидетели, искам да кажа за една извънредна помощ, която е по разпореждане на премиера Бойко Борисов, който беше на място там и по инициатива на областния управител на Кърджали, вчера взехме решение от УС на Фонд „Земеделие“ подписа за обезщетение на стопаните на умрели животни от обилните снеговалежи”, каза още Десислава Танева.

„В това кратко време, след разпореждането на премиера, нашите областни дирекции „Земеделие“ установиха малко над 1800 броя различни видове животни. По нашата методика и по системата за пазарна информация, която се предоставя от САПИ, помощта която бе предоставена вчера е в размер на 600 хил. лв. и до края на седмицата от Държавен фонд „Земеделие“ тези стопани, на 1800 броя умрели животни от обилните снеговалежи, ще бъдат обезщетени”, уточни министър Десислава Танева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини