Охридското езеро е на 4 милиона години Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

Рекордна глоба за „Гугъл” заради „Андроид”

ЕЦБ поставя трите големи банки у нас под мониторинг

Роботи доставят колети и храни в Китай

Министър Румен Порожанов: 1 млн. лв. ще струва компенсирането на стопаните с евтаназираните заради чумата животни

Откриха наличие на бактерия ешерихия коли във водата в Брезнишко

Полиция издирва 57-годишен австриец, изчезнал на 9 юли

Безработен атакува с камъни селско кметство

Джон Мейждър: Фанатичните поддръжници на Брекзит в парламента ще доведат Великобритания до нови избори

Легендата за Зоро оживява сред бойните кули на Царевец

Европейските митнически администрации с обща харта на ценностите

Столичната митница продава на търг отнети в полза на държавата фотоволтаици и монтажни елементи

Заловиха иманяр, струпал таен „музей” в дома си

Благоевград отбеляза 181 години от рождението на Васил Левски

Илиана Раева за Хераклея Синтика: От целия свят идват тук и се дивят, ама ние не оценяваме богатството на земята ни

Десислава Танева: Стопаните на умрели животни от снега ще бъдат обещетени

Стопаните, на 1800 броя умрели животни от обилните снеговалежи, ще бъдат обезщетени и имаме конкретен план за помощ на хората със залети площи. Това каза министърът на земеделието и храните пред БНТ.

„Имаме инструменти, които сме нотифицирали. Като последният от тях е държавната помощ за удавени животни, която нотифицирахме в началото на годината, а прилагаме за прилагане за поредна година държавната помощ за обезщетение за пропаднали площи”, обясни министър Танева. „Тази помощ я прилагаме още за наводненията, които станаха в края на миналата 2014 година. Към момента има подадени протоколи от обследванията на пропадналите площи от областни дирекции „Земеделие“, около 850.

Тече срокът, в който се подава заявление за обезщетение. Към момента са подадени 306 заявления, т.е. по тези констативни протоколи, които експертните комисии областни дирекции „Земеделие“ са установили, че има пропаднали площи, от тях 036 заявления са подадени за обезщетения”, допълни тя. Министър Танева коментира, че до 15 –ти април следва да бъде извършено плащането за тези от тях, които са одобрени.

„В извънредни ситуации, като обилните снеговалежи в Смолян и Кърджали, на които бяхме свидетели, искам да кажа за една извънредна помощ, която е по разпореждане на премиера Бойко Борисов, който беше на място там и по инициатива на областния управител на Кърджали, вчера взехме решение от УС на Фонд „Земеделие“ подписа за обезщетение на стопаните на умрели животни от обилните снеговалежи”, каза още Десислава Танева.

„В това кратко време, след разпореждането на премиера, нашите областни дирекции „Земеделие“ установиха малко над 1800 броя различни видове животни. По нашата методика и по системата за пазарна информация, която се предоставя от САПИ, помощта която бе предоставена вчера е в размер на 600 хил. лв. и до края на седмицата от Държавен фонд „Земеделие“ тези стопани, на 1800 броя умрели животни от обилните снеговалежи, ще бъдат обезщетени”, уточни министър Десислава Танева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.