Седем души, участвали в клането в Сребреница, са арестувани в Сърбия

Седем души са арестувани в Сърбия по обвинение, че са участвали в клането в Сребреница, предаде сръбското радио b92, цитирано от "Фокус". Според радиото лицата са арестувани на няколко места в страната, а полицията издирва още няколко души. Става дума за първо арестувани в Сърбия заради клането в Сребреница.

Те са задържани по заповед на прокуратурата за военни престъпления. Прокуратурата е взела решение за започване на разследване срещу бивши служители на Центъра за обучение „Яхорина“, който е в състава на Специалната бригада на МВР на Република Сръбска. Разследването е започнато поради съмнения, че задържаните са извършили военни престъпления в местността Кравица край Сребреница.

„Важно е да се знае, че прокуратурата за военни престъпления за първи път се занимава с масовите убийства на военнопленници и цивилно население в Сребреница“, заявил заместник-прокурорът за военни престъпления Бруно Векарич.


През юли 1995 г. в Сребреница бяха избити над 7000 мюсюлмани - мъже и момчета. Сред основните обвиняеми е военният лидер на босненските сърби генерал Ратко Младич, който в момента се намира в ареста на Трибунала за военни престъпления в Хага.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят