В Саудитска Арабия затвориха женски фитнес заради “неприличен” видеоклип

Мрежа за трафик на нелегални мигранти е разкрита във Франция

Почина известната руска актриса Нина Дорошина

Апелативна прокуратура – Велико Търново втора по натовареност за 2017 година

Кметът на Търново удостоен с наградата на Министерство на културата „Златен век“ Министър Боил Банов: Велико Търново е град на мислещите и творящите

Арестуваха трима тийнейджъри, ограбили и пребили младеж в Пазарджик

ЕС приветства решението на КНДР да прекрати ядрените си и ракетни изпитания

Раненият от бомбичка полицай: От разпръсналите се стъкла пострада роговицата на окото ми, необходим е по-висок контрол

Гърция наема френски бойни кораби заради засилващото се напрежение с Турция в Егейско море

Тръмп ще посети Великобритания през юли, може да отседне при кралицата в Балморал

Започна плановият годишен ремонт на Пети блок на АЕЦ “Козлодуй”

Велопоход в подкрепа на болните от хемофилия (СНИМКИ)

Бойко Борисов: Ако не ме бяха изгонили от МВР, още щях да марширувам по плаца "Не бях наивен, а ядосан, когато влязох в политиката"

Кралица Елизабет II става на 92 години

Обвиниха нотариус, селски кмет и акционер в измама

Почина импресариото Жоро Ковачев

Почина музикологът Георги Ковачев. Това съобщи на страницата си във фейсбук шоуменът Веселин Савов.

Вижте какво написа Савов за приятеля си:

Уважаеми колеги и приятели,

Пресели се в отвъдното още един прекрасен човек, музикант, артист, организатор на множество програми и концерти, популяризатор на българското изкуство и наш колега – Георги Ковачев (Жоро Ковачев, както го наричахме).

Ще го помним винаги с неговата добронамереност, с желанието да помогне на всеки музикант и артист, с неговата сърдечна усмивка, с неговата любов към хората и всичко, което направи за нашето родно Българското изкуство.
Вечна му памет !

Опелото ще се извърши в църквата „Успение Богородично“ на централните Софийски гробища от 13,30 на 19 март, четвъртък.

По-долу подготвих някои по-важни моменти от неговия пълноценен живот отдаден в полза на хората.

Георги Ковачев цял живот е ръководил елита на артистичния свят. Още от млад бъдещият импресарио свирел на акордеон. Въпреки че завършил икономическо образование, той се отказал да е чиновник и избрал кариерата на странстващ музикант. Стъпките на съдбата го отвели в Балкантурист, където не след дълго станал първи музиколог и импресарио на бар-вариете Астория – предпочитано място от елита на столичани. Това поприще го срещнало с някои от най-добрите български фолклорни, естрадни, оперни и оперетни певци.

Универсалният музикант създал и акомпанирал шоупрограми с Леа Иванова, Камелия Тодорова, Маргарита Хранова, Йорданка Христова, Богдана Карадочева и др. Тончо Русев, Ставри Калинов, Астор, Тодор Колев, Нели Рангелова, Кристина Димитрова, Орлин Горанов и още много известни и неизвестни български артисти са сред личните приятели и почитателите на талантливия музикант.

Жоро Ковачев (това е артистичното му име) е бил първо музиколог в „Бюро естрада“, а след това вече става и главен музиколог на „Балкантурист“. Той е давал работа в заведенията на „Балкантурист“ и е популяризирал почти всички изпълнители – инструменталисти и певци, които са музицирали, както в областта на популярната музика (на времето наречена „Естрадна музика“), така и в областта на народната музика.

Жоро Ковачев е и организатор на много концерти, конкурси, музикални и вариететни програми, в които е включвал безбройните наши талантливите артисти-музиканти. Успоредно с това смият той е концертирал постоянно с най-изявените изпълнители, някои от които са изброени по-горе.

Преди 15-ина години той създава „Музикална артистична агенция Ковачев и син“ ЕТ, на която е президент. И отново дейността му е във връзка с намирането на работа и пласиране на наши оркестри и артисти по целия свят. Животът му бе отдаден да помага на нашите таланти! Вечна му памет!

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.