7,3 млн. лева от Европа влизат в Лом

Борисов: В рамките на една година ще се поздравим с успех за Еврозината

Сергей Станишев: Чрез влизане в Еврозоната трябва да се стремим влезем в „А“ отбора на ЕС

Една година условно за мъж, теглил пари от чужда дебитна карта

Бизнесдама внесе 70 000 лв. укрити данъци, за да се отърве с лека присъда

Има служебен раздор между мен и Десислава Иванчева, заяви зам.-кметът на “Младост” Румен Русев

Клон падна и удари жена в Русе

Цветан Цветанов се срещна с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние

28-годишна помете с колата си 2 патрулки и рани двама полицаи

Йорданка Фандъкова: Очаквам час по-скоро да се възстанови дейността на администрацията в „Младост”

Валдис Домбровскис ни похвали за ниския външен дълг

Банско събра 900 000 лева от туристически данък

Бургас се готви да посрещне стотици важни гости за домакинството на Европейския морски ден

Цял римски град откриха археолози по бъдещето трасе на “Струма“ край Благоевград

КАТ провери 1100 автобуса и откри 200 нарушения

Мобилни групи ще помагат на младежи в затруднено положение

Нов подход в работата с младите хора в затруднено положение инициира министерството на младежта и спорта. Това стана ясно по време на първия за годината Национален консултативен съвет по въпросите на младежта, в който взеха участие 17 представители на министерства и неправителствени организации, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Целта е в най-скоро време България да разполага с мобилни групи, които навременно и компетентно да достигат до всеки младеж в затруднено положение и да му оказват необходимата подкрепа посредством информация за различни възможности, кариерна консултация или квалификационни курсове и обмени. Представителите на отделните институции ще работят в общи екипи за по-висока ефективност. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев подчерта, че само съвместните действия ще помогнат за по-ефективната комуникация между отделните институции, които трябва заедно да работят за дефиниране и разрешаване на проблемите сред младите хора у нас. Кралев беше категоричен, че е много важно да бъде създадена национална система за ранно сигнализиране и превенция от попадане на младежи в групата NEETs – такива, които нито работят, нито учат.

“Всички сме убедени, че превенцията и ранното сигнализиране са най-верният път за редуциране броя на NEETs в България. И ние трябва да се стремим да постигнем тази наша обща цел, защото според доклад на UNICEF страната ни губи годишно над 2 млрд. лева заради проблема NEETs, подчерта министър Кралев. – За да направим тази превенция възможна и реално осъществима, искаме да изградим информационна система, в която да регистрираме всички деца и младежи, които са застрашени от попадане в групата. Чрез тази система ще можем да следим проблема NEETs почти в реално време.” Заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов представи идеята за изграждането на междуинституционален механизъм за по-ефективна и гъвкава работа с младите хора по места. В Националния консултативен съвет по въпросите на младежта участват заместник-министри от всички свързани с младежите институции ведомства – Министерство на образованието и науката,

Министерство на труда и социалната политика, Министерство на вътрешните работи, Министерство на икономиката, Министерство на финансите, Министерство на правосъдието и Министерство на здравеопазването, както и правителствени и неправителствени организации, работещи в сферата на младежките политики. Те дадоха зелена светлина на идеята и до края на седмицата ще излъчат представители, които да се включат в изработването на механизма. На местно ниво координационният механизъм ще бъде ръководен от областния управител, а в мобилните работни групи ще участват представители на Младежките информационно-консултантски центрове, Районните инспекторати по образованието, Бюрата по труда, общините и ако е нужно здравен медиатор, представител на РДВР или Министерство на здравеопазването.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.