Мая Манолова: Данъкоплатците са най-големият кредитор на КТБ, какъв е проблемът да се назначат двама синдика?

"Най-големият кредитор на КТБ е българската държава, а именно всички български данъкоплатци, които са се „бръкнали” за 1.5 млрд. лева засега, за да спасяват това, което е останало". Това заяви народният представител от ПГ на БСП Лява България Мая Манолова от парламентарната трибуна по време на дебатите по закона за банковата несъстоятелност.

„Най-големият кредитор има право да знае за процесите, които се случват в КТБ. Какъв е проблемът с назначаването на двамата синдика? Това, че те се предлагат от фонда”, допълни народният представител.

 По думите й от няколко месеца КТБ е поставена под специален надзор. Темата за информацията и прозрачността, както и какво се случва в КТБ, на този етап е наистина изключително важна и предлаганите промени дават възможност именно за такава прозрачност. 

Според нея с тези промени се дава възможност за публичност на всички действия, които ще извършват синдиците, тъй като според предложенията те ще трябва да оповестяват своите действия ежеседмично на интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Тя обясни, че съставът на фонда се определя по следния начин: председателят се избира от МС, зам.-председателят се определя от БНБ, единият от тримата членове се посочва от търговските банки, а другите двама се определят от председателя и зам.-председателя на фонда. „Така или иначе изпълнителната власт има доминираща роля при определянето на състава на фонда. Тъй като фондът, както и БНБ, би се скрила зад колективността на вземане на своите решения, е добре министърът на финансите да може да предлага смяна на синдиците, в случаите, когато те не си вършат работата добросъвестно и според закона”, каза още Манолова.

Тя подчерта, че това не е израз на прекомерно доверие към определено лице, но криенето зад колективна отговорност, не е добре. „Ние се убедихме в това, от всичко, което се случи в КТБ през последните месеци. Предложили сме и списъците на синдиците по банкова несъстоятелност да станат публични и тяхното назначаване да стане пред погледа на българското общество”, заключи Мая Манолова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини