Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Kралското семейство показа снимки от кръщенето на малкия принц Луи

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 юли 2018

Търново получи частица от осмото чудо на света

Велико Търново получи реплика на военоначалник от глинената армия на Сиан. Това се случи в навечерието на празника на града – 22 март. Така частица от осмото чудо в света стана притежание на старата столица, а градът е първият, на който Сиан прави такъв подарък.

Фигурата на война е в естествени размери и е правена специално за Велико Търново. Кметът на болярския град Даниел Панов още преди година изпратил писмо до своя колега, с което е потвърдил желанието старата столица да притежава фигурата.

Теракотеният експонат бе поставен в сряда във фоаето на сградата на общината. „Това е най-подходящото място, защото теракотената фигура трябва да бъде защитена от влиянието на атмосферните условия. Фигурата е изпратена, като жест на добра воля и приятелство от побратименият на Велико Търново град Шиян в Китай“, обясни Даниел Панов.

Представянето на експоната стана в присъствието на аташето по културните въпроси и консул на Китайската народна Република. Теракотната армия е обявена за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Глинените войни са лежали под земята повече от 2000 г. През 1974 г фермер от Линтон, копаейки кладенец на повече от 1500 м дълбочина, източно от гробницата на Цин Шъхуан, известен още като първият император, прави изумителното разкритие. Находката става известна като Първата гробница. През 1976 г са разкрити други две гробници на разстояние от 20-25 м. от първата гробница и са наречени съответно Втора и Трета. Откритието се оказва повече от смайващо – хиляди фигури на войни с човешки размери. Това е част от армия, която придружавала своя император по пътя към безсмъртието. Находката става известна като Теракотената /глинената/ армия и за времето си е едно от най-големите археологически разкрития -гробниците са толкова големи, броят на фигурите е уникален, а те самите изглеждат толкова истински. Армията се състои от 8099 войни, техните коне и карети, чиято височина на варира от 184 до 197 сантиметра.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.