Търново получи частица от осмото чудо на света

Велико Търново получи реплика на военоначалник от глинената армия на Сиан. Това се случи в навечерието на празника на града - 22 март. Така частица от осмото чудо в света стана притежание на старата столица, а градът е първият, на който Сиан прави такъв подарък.

Фигурата на война е в естествени размери и е правена специално за Велико Търново. Кметът на болярския град Даниел Панов още преди година изпратил писмо до своя колега, с което е потвърдил желанието старата столица да притежава фигурата.

Теракотеният експонат бе поставен в сряда във фоаето на сградата на общината. "Това е най-подходящото място, защото теракотената фигура трябва да бъде защитена от влиянието на атмосферните условия. Фигурата е изпратена, като жест на добра воля и приятелство от побратименият на Велико Търново град Шиян в Китай", обясни Даниел Панов.

Представянето на експоната стана в присъствието на аташето по културните въпроси и консул на Китайската народна Република. Теракотната армия е обявена за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Глинените войни са лежали под земята повече от 2000 г. През 1974 г фермер от Линтон, копаейки кладенец на повече от 1500 м дълбочина, източно от гробницата на Цин Шъхуан, известен още като първият император, прави изумителното разкритие. Находката става известна като Първата гробница. През 1976 г са разкрити други две гробници на разстояние от 20-25 м. от първата гробница и са наречени съответно Втора и Трета. Откритието се оказва повече от смайващо - хиляди фигури на войни с човешки размери. Това е част от армия, която придружавала своя император по пътя към безсмъртието. Находката става известна като Теракотената /глинената/ армия и за времето си е едно от най-големите археологически разкрития -гробниците са толкова големи, броят на фигурите е уникален, а те самите изглеждат толкова истински. Армията се състои от 8099 войни, техните коне и карети, чиято височина на варира от 184 до 197 сантиметра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл