На 25 юни 2018 да почерпят

Като на кино дойде Megane RS Най-бързият модел на Renault завива с четирите колела

Трансферът на Недялков – буря в чаша вода

Да твориш цветя от вафлена хартия Майсторката Петя Шмарова провежда обучения във Великобритания, Белгия, Сингапур

По-смъртоносно от болестите и войните

Принц Уилям пристигна в Йордания

Бесарабски младежи възраждат историята с народни носии Вадят грижливо пазените дрехи от сандъците на бабите

7 задържани след сблъсъците в Ботевград

Иван Лечев пред “Труд”: Смених алкохола с домашна ракия Не ми се иска синът ми да стане музикант

Райън Гослинг играе Нийл Армстронг Режисьор е Деймиън Шазел

Изобилие от събития съпътства най-очаквания музикален фестивал – “Francofolies.Blagoevgrad”

Япония и Сенегал не се биха в трилър с 4 гола

Бежански лагери извън ЕС иска Борисов България е против позицията на Европа за връщане на преселници в държавите на първа регистрация

Премиерът Борисов: България получи поздравления за активната работа по въпроса с миграцията

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 25 юни 2018

Днес и утре се очаква повишение на речните нива, предупреждава МОСВ

Водните количества в реките в цялата страна са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток, предупреждават от министерството на околната среда и водите.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре се очакват повишения на речните нива в по-голямата част от страната в резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг, частичното снеготопене, високата почвена влага и оттичането на реките към устията им. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Дунавски басейн – повишения от частично снеготопене в горните течения на реките: р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста и нейните притоци, р. Искър – средно и долно течение, р.Вит – средно и долно течение, р.Осъм – средно и долно течение, р. Янтра – долно течение, р. Русенски Лом – средно и долно течение.

Черноморски басейн: повишение от частично снеготопене и валежи от дъжд и сняг в горните течения на реките Камчия и Айтоска, както и повишение на нивата на южночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн – повишение на водните нива от частично снеготопене и прогнозирани валежи:
река Тунджа – в горно и средно течение в резултат на частично снеготопене;
-река Марица – в целия водосбор на реката са възможни повишения в резултат на очаквано снеготопене. По-голямо внимание на долните течения на реките – р. Въча, р. Стара Костенска, р. Крива, р. Яденица, р. Стара Пещерска, р. Първенецка, р. Сазлийка; цялото течение на р. Чепеларска; горните течения на реките – р. Черкезица, р. Мечка, р. Каялийска, р. Банска, р. Хасковска, р. Величка;
-река Арда – в горно и средно течение в резултат на частично снеготопене. По – голямо внимание на притоците й: р. Узундере, р. Малка Арда, р. Давидовска, р. Чамдере, р. Върбица;
-река Бяла – повишение на водните нива в горната част на водосбора от частично снеготопене.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:
– Нивото на река Сазлийка при гр. Гълъбово се понижава, но ще остане над жълтия праг на предупреждение до ранните часове на 21-ви март.
– Нивото на река Марица при гр. Пловдив се очаква в днешния ден да се повиши и да премине над жълтия праг след което да започне да се понижава и в късните часове на днешния ден да падне под него.
– Нивото на река Марица при гр. Свиленград е под оранжевия праг (риск за тревога) за предупреждение, като плавно се понижава и се очаква днес да падне под жълтия праг за предупреждение.
– Нивото на р. Тунджа при гр. Ямбол е под оранжевия праг (риск за тревога) и плавно ще продължи да се понижава, като през следващите дни ще се задържи над жълтия праг.
– Нивото на река Тунджа при гр. Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава, но ще остане над оранжевия праг (риск за тревога).

Река Арда
Според системата за предупреждение за басейна на река Арда, нивата във водосбора на реката ще останат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн:
В резултат на частично снеготопене и прогнозирани валежи ще се повишат нивата на реките във водосбора на река Струма и на реките в средната и долна част на водосбора на река Места.

Повишено внимание за водосборите на реките Марица и Арда.

Възможни са локални наводнения.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.