Вътрешното министерство на Тунис: Нападателите са ислямисти

По време на атаката в музей „Бардо“ в Тунис депутатите в намиращия се в съседство парламент обсъждали антитерористични закони, съобщава Би Би Си. По думите на Ахмед Али Аруи – говорител на вътрешното министерство на Тунис, двама мъже във военни дрехи открили огън в музея. Той ги определи като „ислямисти“.

При атаката в музея в столицата на Тунис са загинали 8 души – 7 чуджи туристи и един местен. Нападателите са взели заложници, които са от различни националности.

По същото време депутатите в парламента обсъждали антитерористично законодателство. След постъпването на информацията за инцидента всички народни представители са били евакуирани, тъй като музеят е в непосредствена близост до парламента.

Според официална информация, двамата нападатели са обкръжени от представители на силите за сигурност. Няколко заложници са били пуснати, но други все още са вътре.

Притесненията относно националната сигурност на Тунис се засилиха, след като съседна Либия стана доста нестабилна. Освен това много местни хора заминаха да се бият в Сирия и Ирак, което засили притесненията, че връщайки се у дома те могат да започнат терористични нападения и в Тунис. Смята се, че броят им е около 3000.

Си Ен Ен допълва, че в последните месеци силите за сигурност са засилили мерките срещу ислямистите. През февруари бяха арестувани 100 души, обвинени в екстремизъм.

Продължават да пристигат противоречиви информации за това дали нападателите в музея са двама или трима.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят