Ники Илиев и Саня Борисова заедно на кинофестивал в Италия

Започна мисията на 36-я български военен контингент в Афганистан

Илияна Йотова за умъртвяването на животни заради чумата: Държавата не беше на мястото си в последните дни

Тир блъсна 16-годишно момче, има опасност за живота му

Летен наръчник за кучето Съвети как да предпазим любимеца си от неприятности в жегите

Експертизи потвърдиха: Останките на семейството на Николай Втори са автентични

Прокуратурата поиска доживотен затвор без право на замяна за Герман Костин

Иззеха 600 къса контрабандни цигари в Еленско

Ероган: Няма да забравим тези, които приютиха превратаджиите

Разследват два пожара в Търновско

Кралското семейство публикува снимки от кръщенето на принц Луи

Путин: 25 милиона кибератаки са били предотвратени по време на Мондиала в Русия

НВИМ представя спасените бойни знамена на Българската армия

Кристиан Вигенин: ОССЕ е сред последните структури, в които Русия участва равноправно

От днес затварят столичния бул. „Пенчо Славейков“ за ремонт

Лустрация – за разузнавачи или за стари седесари

Лустрация от латински буквално означава изчистване чрез жертвоприношение. Днес тази практика се прилага чрез законово ограничаване на някои категории хора да заемат определени постове.

Последната седмица българската политика е обладана от хранително-вкусова терминология. Една дузина назначения по висшите етажи на властта подсказаха на опозицията да обвини Реформаторския блок в преяждане с власт. Седесарите, костовистите, куневистите и земеделецът Николай Ненчев вкупом започнаха да се обясняват, че това са „опорни точки“ и че не само не са хапвали порядъчно от държавната софра, а напротив – нагърбили се да отрупват масата с вкусотии.

Скандалът започна около съмнителни назначения в Комисията за защита на потребителите, подчинена на министъра на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски. Реформаторите се изпокараха, но видяха, че джафкането може нездравословно да фокусира общественото внимание върху хранителния им режим и обявиха мир.

Тези дни се очаква един стар седесар отново да се появи на политическата софра – Йордан Бакалов. Той щял да поеме военното разузнаване, след като военният министър уволни Веселин Иванов. Мотивите на Николай Ненчев за смяната са, че над 40% от военните разузнавачи били назначавани преди 1990 г. Факт, който според Ненчев е достатъчен да омаловажи качествата им, тъй като те са работили като братя със съветските разузнавачи. Т.е Ненчев иска чрез назначението на Бакалов да започне лустрация, без да има законова основа за това. Иначе същите тези стари “българо-руски” разузнавачи бяха изключително полезни на САЩ, когато НАТО бомбардираше Белград през 1999 г. Многократно щатски генерали са изразявали благодарност за точната информация, предоставяна от българските военни разузнавачи. А в Ирак, Афганистан и Сирия именно военното ни разузнаване има най-добрата агентура от бивши чуждестранни студенти в България. В същото време ДАНС ежедневно обявява конкурси за назначения на преводачи от арабски, та да могат контраразведките да се информират поне от открити източници – сайтове и телевизии.

Защо Бакалов? Реформаторите твърдят, че е професионалист и от дълги години наблюдава службите. Наистина преди години той прекарваше дълги часове, подпрян на радиатора в кафенето на Народното събрание и наблюдаваше. Беше даже и служебен вътрешен министър в кабинета „Блазнашки“, за което не може да се даде оценка, защото не е имало кой знае какво за вършене.

Военният министър е подкрепян и съветван от една легенда от старите седесарски години – Пламен Даракчиев. Журналистът и синдикалист от КТ „Подкрепа“ се появи като из под архивното течение на в. „Демокрация“ и възседна с плам националната сигурност като парламентарен секретар на МО.

Като гледаме колко поразии са готови да направят старите седесари и костовисти, дали не е време за лустрация и за такива като тях, дълго седели на обществената софра след 1990 г.? Ако преходът не е успешен, вина за това имат и те. И каква е логиката тези хора отново да ни управляват?

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.