На 16 юли 2018 да почерпят

Шампионът прибра 38 млн. долара

Доналд Тръмп пристигна в Хелзинки

Кооперация се запали в Шумен

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер в Япония Няма опасност от цунами

Очаква ни най-голямото лунно затъмнение за този век

Чумата донесли бежанци от Турция В страната вече са умъртвени близо 4000 овце и кози

Протест на жители на пернишки квартал блокира пътя Перник-Радомир-Кюстендил

Ново огнище на птичи грип в добричкото село Миладиновци

Карловка осъди „Свидетели на Йехова“ Сгрешена кметска заповед бави събарянето на незаконна постройка на сектата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 юли 2018

Бежанските центрове в страната трябва да бъдат закрити, защото в тях няма много хора, а издръжката им е голяма, смята Джамбазки

20 години по-късно: Франция отново е световен шампион!

Никос Кодзиас: Споразумението за името Северна Македония ще получи зелена светлина от гръцкия парламент

Губим 30 години заради обжалвания 80% от поръчките се оспорват и затова изпълнението на обектите закъснява

Идат изпитите: Родителският кошмар – кандидатстването след седми клас

Кандидатстване! Това е кошмарът на всички родители, чиито деца този май ще се явят на националното външно оценяване и искат да изберат ново училище. То задължително трябва да е в графата „най-доброто“ и да дава сериозна перспектива за развитие. У нас от години под най-доброто се разбират езиковите училища, следвани от математическите.

Топ класацията традиционно се оглавява от Немската езикова гимназия в столицата. След нея се нареждат английските гимназии в столицата, Софийската математическа гимназия, двете френски гимназии, Испанската гимназия, извън т.нар. държавно класиране номер едно е Американският колеж в столицата, както и Англо-американското училище в кв. Панчарево на столицата. В големите градове на страната най-търсени също са традиционните езикови гимназии като старозагорската „Ромен Ролан“ например.

Защо? Защото за българските семейства продължава да е ценност усвояването на чужд език от техните деца и училищата, в които се дава двойна диплома или има славата, че над 70% от възпитаниците му се реализират успешно в университетите в чужбина. Миналата година най-силни резултати имаха учениците от София-град, следвани от областите Смолянска, Варненска, Търговищка и Видинска. С най-слаби резултати са в Плевенско, а на предпоследно място беше Разград.

Няма промени в реда или учебните програми за кандидатстване в профилираните и професионалните училища, напомниха от регионалните инспекторати по образование. Всички седмокласници се явяват задължително на национално външно оценяване по основните предмети. С два от тях – математика и български език и литература, може да се кандидатства. Учениците и техните родители взимат решение за смяна на училище, едва след като излязат оценките. Тогава се подават документите с реда на исканите гимназии и паралелките в тях. Класирането е централизирано, а молбите се носят в така известните „училища гнезда“, които се определят от инспекторатите.

Какъв е редът?

Датата на изпита по български език и литература е на 20 май, а на 22 май е този по математика. Първият изпит се състои от тестови въпроси и писане на текст (преразказ) върху непознато произведение. Учениците сами решават дали да пишат или не. Тестът по математика също е от две части, като втората носи повече бонус точки. Резултатите от изпитите трябва да бъдат обявени до 3,06, а подаването на документите за желаните училища е от 16 до 19 юни в училищата гнезда. Първото класиране излиза на 25-и. Учениците, които не са приети или не са доволни от мястото, могат да участват във втория тур. Те обаче нямат право да пренаредят исканите училища. Списъците от второто класиране трябва да бъдат обявени на 3 юли.

Малките правила

1. Преценете дали вашият ученик е за езиково училище или профилирана гимназия с разширено изучаване на език няма да е по-подходяща. Има много добри училища, които дават отлична подготовка, без да се стига до истерии.

2. При попълване на документите с реда на училищата на първо място запишете най-желаната паралелка в гимназията. Класирането се прави винаги във възходящ ред. На следващите места сложете тези, които са възможни според успеха на ученика.

3. Не рискувайте да отпишете ученика от второто класиране, за да участва в третия тур (при него се пренареждат желанията, но само за свободните места). Има опасност да не влезе никъде. Ако все пак толкова има желание за определено училище, изчакайте четвъртия тур, който се прави от директорите.

Каквото и да се случи на изпитите, не изпадайте в паника, системата позволява да направите нови избори и в гимназиалната степен.

От миналата година

На изпита по български език и литература средният резултат на миналогодишните седмокласници бе 55,21 точки от общ сбор 100. Учениците имаха проблеми с подчинено подложно от подчинено допълнително изречение, поставянето на пунктуационни знаци в сложното съставно изречение и в различаването на глаголната форма. На изпита по математика се оказа, че децата изобщо не се справят с дробите и процентите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.