Д-р Милен Кацаров: "Консултации" в нета задълбочава проблемите с ерекцията

С настъпването на пролетта либидото също се събужда, но при мъжете, които имат проблем с ерекцията (или както лекарите я наричат - еректилна дисфункция), притесненията от провал пред любимата ги завладяват с нова сила.

За съжаление много представители на силния пол предпочитат да търсят изход от оплакването в интернет. Започват да четат всевъзможни некомпетентни информации от неспециалисти в мрежата, които естествено не повлияват еректилната дисфункция, и комплексът на мъжа се задълбочава още повече.

Това каза пред „Труд“ д-р Милен Кацаров, специалист по урология и андрология (науката, занимаваща се с мъжкото полово здраве) от столичната болница „Доверие“. Според практиката му след прочетеното във форумите българи започвали да фантазират, че проблемът им е органичен - т. е. че са със запушени съдовете, сриващи ерекцията или че простатната им жлеза е увредена. „Само че простатата няма абсолютно никакво отношение към ерекцията, а само към качествата на спермата“, обясни специалистът.

Наблюденията показват, че в над 90% от случаите на еректилна дисфункция при по-младите хора проблемът е психологичен. Това означава, че им минават мисли, че ще се изложат пред интимната си партньорка и сами си докарват проблем на здраво тяло. А тъй като засечката се случва и в следващите пъти, логично оплакването се задълбочава.

“Само в 10% от случаите на ЕД при младите причините са органични и за това са виновни заболявания като диабет, понижено ниво на тестостерона или атеросклеротични промени (б. р. - отлагането на плаки по вътрешната стена на съда) на пенилните артерии”, каза още д-р Кацаров. Андрологът е категоричен, че когато мъжът надхвърли 40 години, тогава процентът на органичните причини, водещи до ЕД, се увеличава. Няма нови по-мащабни данни от прочутото Масачузетско проучване, но то категорично потвърждава, че именно с минаването на 40-ата година, с всяко следващо десетилетие се увеличава броят на мъжете с проблеми с ерекцията.

„За да се сдобие със сигурност, че по време на акта няма да има засечки, мъжът може да изпие малка доза от медикаментите за стимулиране на еректилната функция. Мярката е препоръчителна особено при нова връзка“, посъветва д-р Кацаров. Специалистът съобщи още, че у нас вече се предлага и нов медикамент срещу преждевременна еякулация, който позволява решаване на проблема в голям процент от случаите.

„Задават се много празници и почивки. Още отсега се снабдете и с презервативи, за да си спестите заболявания на половата система“, завърши специалистът.

Най-опасният враг за сперматозоидите е алкохолът

Най-опасният агресор за сперматозоидите е алкохолът. В малки дози - примерно 1-2 чаши вино дневно, той не оказват влияние на качеството им. Но прием на концентрирани напитки, и то над 50 милилитра всеки ден, или сериозни уикенд запои категорично ги увреждат. Лекарите посочват, че примерно 3-4 големи водки или узо, и то 3-4 пъти седмично, са много вредни. Разбира се, това не важи за всички хора, защото доста си пийват и пак имат деца. Но при бебета, заченати след злоупотреба с алкохол и цигари, има по-голяма вероятност от аномалии и преждевременни аборти.

Андролозите препоръчват също, преди да посегнете към чашката, да се уверите дали питието е качествено, в противен случай поемате сериозен риск.

Много медикаменти от различно естество също са в състояние да влошат качеството на спермата. Такива класове лекарства са антидепресантите, химиотерапевтиците, цитостатиците и някои антибиотици. Когато се цели забременяване и се налага да се пият определени медикаменти, е хубаво да се сподели с лекаря за извършваните опити за зачеване. Особено внимавайте с анаболите и препаратите за трупане на мускулна маса, които се предлагат във фитнес залите, казаха лекари.

Спортът оказва положително влияние върху сперматозоидите, доколкото се гарантира добро кръвообращение. Вредни спортове, които да потискат образуването на сперматозоиди, няма. Според проучвания хората с наднормено тегло имат по-лошо качество на сперматозоидите и е установено, че при нормализирането му често се подобрява и спермограмата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве