Остеопороза - застрашени ли са вашите кости от фрактури?

Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст, сочи световната статистика. Това e прогресиращо метаболитно заболяване на скелета, при което костите изтъняват и губят плътността си. Нарушава се равновесието между процесите на изграждане и разграждане на костната тъкан в полза на разграждането. Костите стават крехки, което води до по-чести счупвания - особено в областта на китките, гръбнака и тазобедрените кости. Обездвижването, нездравословната храна, която консумираме, нестоенето на слънце, както

и генетичните фактори са в

основата на възникването

на остеопорозата. Фрактурите, които се получават при падане, може да са сигнал за това, че костите нямат достатъчна плътност. Костната минерална плътност (КМП) е количеството костна маса в единица обем (обемна плътност, g/cm3), или на единица площ (зонална плътност g/см2), като и двете могат да бъдат отчетени. Съществува голямо разнообразие от техники, но най-широко прилаганите се базират на рентгенова абсорбциометрия на костта, по-специално на двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия (DXA). Методът DXA използва поглъщането на рентгенови лъчи, което е много чувствително към съдържанието на калций в тъканта, най-съществено в костта.

Статистиката сочи, че в България

заболелите са между 250 хиляди-300 хиляди,

от които едва 16 хиляди се лекуват.

До 2050 година се очаква броят на застрашените от остеопороза и последващи от това фрактури у нас да нарасне двойно. С лечението на заболяването обаче честотата на фрактурите се намалява с около 60%. При възрастните хора с остеопороза рискът от фатален изход след фрактура се увеличава 7 пъти. Наличието на една фрактура увеличава с 86% риска от следващи, а при бедрените счупвания смъртността е 20-24%. Публикуваният през 1994 г. доклад на Световната здравна организация (СЗО) за оценка на риска от фрактура и приложението му при скрининг за остеопороза след менопауза предлага диагностични критерии за остеопороза на база измерване на костната минерална плътност (КМП) и признава остеопорозата като изяснена и добре дефинирана болест, която засяга над 75 милиона души в САЩ, Европа и Япония.

Остеопорозата бива първична генерализирана (обхващаща целия скелет), и локална (при инфекции, продължително обездвижване на част от тялото и др.), и вторична — след продължително лечение с кортикостероиди. Вторичната се среща значително по-рядко — едва в 5% от случаите, но при нея няма възрастови ограничения. Тя може да се появи също така при чревни заболявания, които водят до лоша резорбция на хранителните вещества.

Остеопорозата представлява

огромно натоварване както за

отделния индивид,

така и за обществото

като цяло. През последните две десетилетия се разработват редица лекарствени продукти за лечение и превенция на остеопорозата. Основната цел на терапията с фармакологични средства е да се намали рискът от остеопорозни фрактури.

За намаляване на риска от възникване на остеопороза в зряла възраст е необходимо профилактиката да започне отрано. За превенция на остеопорозата е необходимо дневно човек да консумира по 1000 милиграма калций, от 800 до 1000 единици витамин Д и белтъчини. Добре е те да се приемат чрез млечни продукти, а не под формата на таблетки. Физическата активност е една добра превенция - спортът е полезен не само за укрепване на костите, а и за подобряване на цялостната координация на движенията, което предпазва от случайни падания. Най-същественото в изграждането на една профилактична програма е тя

да включва всички елементи,

които имат доказано

благоприятен ефект върху костите.

Достатъчен прием на храни, богати на силиций и витамин C, е ключов за изграждане на еластина и колагена в костната структура, витамин Д и калций са по-маловажни фактори в поддържането здравината на скелета. Добър източник на витамин C са портокалите, чушките и кивитата, на силиций — пълнозърнестите продукти, триците и минералната вода, а витамин Д е витаминът, осигуряващ доброто усвояване на калция от храната. Други хранителни вещества, необходими за костното здраве, са магнезий, фосфор, калий, цинк. Те се съдържат в повечето храни и се препоръчват като много здравословни.

С напредване на биотехнологиите и тяхното приложение в медицината се разработи ново поколение биологични лекарствени продукти, които действат директно върху костния метаболизъм, като потискат костното разграждане и спомагат неговото естествено изграждане. Поради огромното социално значение на остеопорозата всички световни фармацевтични фирми се стремят да излязат на пазара с нови и по-ефективни лекарствени продукти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве