Хотелиерите искат компенсации от ЕС като фермерите

България трябва да получи компенсации от ЕС заради очаквания огромен отлив на руски туристи, които до м.г. бяха най-многолюдният контингент в морските курорти. Това поискаха вчера в парламента представителите на туристическия бранш на кръгла маса за летния сезон у нас.

"Прогнозният спад на руските туристи в най-черния вариант е около 70-80%. Ако проблемът бе чисто икономически, щяхме да се преборим сами, защото спадът нямаше да е над 30%. Но причините за срива са политически. Понасяме щети от санкциите срещу Русия", обясниха пред "Труд" Ивелина Грозева и Маргита Тодорова от ръководството на "Албена" АД.

Северният курорт вече е загубил 1 млн. евро от оттеглянето на корпоративни клиенти като "Газпром". Години наред служители на газовия гигант почиваха в Албена по балнеопрограми и уплътняваха крилата на сезона. "Както фермерите получават компенсации за пропаднали от наводненията площи, така и ние трябва да бъдем подпомогнати, защото сривът е огромен и ще рефлектира върху цялата икономика", уточни Тодорова. В Албена миналото лято руснаците са били 30% от всички гости. Реализирали са 320 000 нощувки. Първите плахи заявки за сезон 2015 са налице след лекото поскъпване на рублата от 80 на 65 рубли за евро. Резервациите показват, че братушките пак ще залагат на двуседмични пакети, но в по-евтини хотели. В Албена чакат повече гости от Беларус, Молдова, Полша и Западна Европа, но те няма да запълнят дупката от руското отсъствие.

Благой Рагин, шеф на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация припомни, че по време на войната в Босна, Гърция е била компенсирана от ЕС за отлива на туристи.

"Ще проверим дали подобни компенсации са възможни", обеща министърът на туризма Николина Ангелкова. Идеята подкрепи и председателят на икономическата комисия в НС Петър Кънев. В момента производителите на храни от ЕС също получават компенсации, след като Русия затвори пазара си експорт от ЕС.

По данни на министерство на туризма отливът на руски и украински туристи може да стигне до 40%. Очаква се обаче такъв да е ръстът на туристите от Литва, Латвия и Молдова.

Горещо искане на бранша е Външно министерство да въведе 3-годишни визи за рускоговорящи туристи. Сега хората, които идват многократно у нас, получават само едногодишни визи, а 3-годишни - тези с имоти у нас. "Тази идея трябва да се съгласува с МВР и ДАНС", посочиха експерти от Външно министерство на срещата.

Други тревоги пред задаващия се летен сезон се оказва търговията на черно по курортите. "Безразборно се строят бараки, барачната търговия пак ще е в разцвет, нищо че държавни органи трябва да ограничават сивата търговия", посочи Веселин Налбантов, зам.-шеф на Съюза на собствениците в "Слънчев бряг". Той настоя през лятото в курорта да бъдат изпратени допълнително 100 полицаи, които да въдворяват ред в комплекса.

Шефът на икономическата комисия Петър Кънев съобщи, че следващата седмица ще изпрати писма до няколко ведомства. До МВР - за допълнителни мерки за охрана на курортите през лятото и до строителното министерство - за предотвратяване на безраборното строене в курортите. От финансовото ведомство пък ще се иска ваучерите за храна на работниците, да могат да се ползват и за почивка.

Удължиха отстъпките за ранни резервации до края на март

До края на март българските морски комплекси и на север, и на юг дават отстъпки от около 15% за ранни резервации за почивка през лятото. Миналата година тези оферти се даваха до края на февруари. През април намаления също ще има, но с около 10%, например. Всъщност всеки хотелиер сам си решава дали и какви отстъпки може да си позволи, обясниха пред "Труд" собственици на бази от Северното и Южното Черноморие. В момента може да се намерят предложения и по 21 лв. за нощувка на човек за петдневен пакет. Очаква се незапълнените предварително хотели да извадят подобни атрактивни оферти LAST MINUTE и в разгара на сезона.

Заради спадът в ранните записвания и очакванията за отлив на туристи, в бранша умуват с какви нови екстри и услуги могат да примамят летовниците. "Всеки хотелиер си прави програма- атрактивни цени, повече реклама или включване на допълнителни безплатни услуги в пакетите", каза Георги Николчев, собственик на база в Несебър. Безплатните услуги могат да бъдат предоставяне на велосипеди, ползване на спа или фитнес център, чадъри на плажа, интернет и т.н.

В туристическия бранш твърдят, че отдавна са свалили цените до краен предел. В Созопол, Приморско, Царево, където сезонът започва по- късно също са се видели в чудо. Още повече че Приморско пострада при проливните дъждове, тъй като почти всеки път на бури и порои, река Ропотамо прелива. Там залагат на повече реклама на околни интересни местности в Странджа планина и разчитат на традиционните чешки туристи. На пакети с включени еднодневни екскурзии до забележителности край Варна или Балчик залагат и някои курортни комплекси на север.

Такса смет за спасителни вишки на плажа

Такса за поставяне и смет иска община Варна за всяка спасителна вишка, душовете, кошчетата за смет, медицинските пунктове и за указателните табели на плажа, алармираха концесионери. 9 фирми наематели на ивици във Варна, Св. Св. Константин и Елена и Златни пясъци, настояват общинският съвет да промени Наредбата за местните данъци. "В нея няма разлика между павилион за закуски и спасителен пост или съблекалня, които сме длъжни да поставим. От тях нищо не печелим, а ни ги облагат като магазини - с по 20 лв. за поставяне и 0,02 ст. дневно такса смет", обясни Андрей Василев, от фирма "Лазурен бряг 91", която държи варненските плажове. С такива хватки скъпата сянка на плажа няма да поевтинее. В кризисния сезон наемателите ще плащат повече местни налози заради промените в закона за черноморското крайбрежие. Според тях към всеки преместваем обект на пясъка се добавя прилежаща търговска площ, за която се дължат налози. "Където въртим търговия, ще плащаме. Но не е редно общината да прибира такси за задължителни съоръжения", каза Василев.

Паркингът за автобуси на летището - 5 пъти по-скъп

Нови разходи тормозят туроператорите малко преди старта на най-тежкия от десетилетия летен сезон. За първи път те трябва да застраховат служителите си за трудова злополука наравно с кофражисти, кранисти и сапьори, обясни Венцислав Танчев, шеф на "Сънтурс" ООД.

Петкратно за последните 2 години е скочила и такса паркинг за трансферни автобуси на летище Варна. "През 2013 г. за всеки автобус плащахме еднократно 80 лв. Миналото лято цената скочи на 180 лв., а за предстоящия сезон вече е 400 лв.", възмутени са Танчев и колегите му. "Опитваме се да балансираме разходите, но по закон нямаме право да правим отчисления от пътническата такса и тази за кацане, за да финансираме таксата за трасферните автобуси. В същото време вложихме няколко милиона лева в паркинга пред новия терминал. Нямаме оплаквания от нито една авиокомпания. А и в общия пакет на всеки турист тази такса е само стотинки", коментира изпълнителният директор на летището Димитър Костадинов.

На летище Бургас таксата за автобусите е 400 лв. още от миналата година.

Благой Рагин, председател на БХРА:

Туристи от Казахстан и ЕС може да заместят руснаците това лято

- Какви са най-големите опасности пред летния туристически сезон, г-н Рагин?

- Една от основните опасности е отливът на руски туристи заради конфликта с Украйна. Затова трябва да се търсят резерви.

- Откъде, към кои пазари да се насочим?

- Има съживяване на западния пазар. На берлинската борса бе отчетен 4% ръст на записванията на туристи за България. Голям резерв е Централна Европа - Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия, Македония. Не бива да се пренебрегва и Скандинавския пазар. И Казахстан, независимо че са рускоговоряща страна, нейната икономика върви много добре. Проблемът с Казахстан обаче е със самолетните линии. Затова трябва да се помисли за подобряване в тази насока. Ако това стане, от Казахстан можем да удвоим гостите.

- А българските туристи?

- Най-стабилната резерва е българският турист. Аз бих се обърнал към моите сънародници - една година да жертват почивката в чужбина, за да спасим не туризма, а българската икономика, брутният вътрешен продукт на страната. Може човек за 25 години един път да се жертва за майка България.

- Покрай поскъпването на долара и съответно повишаването на цените на пакетите в Турция, може ли част от туристите да се пренасочат към България?

- Тайничко се надяваме да има такова пренасочване.

- А има ли някакви законови пречки, които да спъват туристическия бранш у нас?

- Наложителни са законодателни промени за изчисляването на концесиите за плажовете. При действащата методика за отдаването им сега цените стават много високи. Ако това се промени и концесионните такси се намалят, ще може чадърът и шезлонгът на плажа да не са скъпи като сега. Ето в Турция и Гърция тези услуги са безплатни. Взимаш едно кафе или сок и ползваш чадъра и шезлонга без такса.

Необходимо е да се мисли и за по-ефективна реклама на туристическия ни продукт. Достатъчно е да погледнем към Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания. Крайно време е и тук да се заделя 1% от оборота, който генерира туризма - това са около 30 млн. евро, и да се насочат за реклама на страната ни като дестинация. Тази мярка ще докара 1 млрд. евро допълнителни приходи. Ще се разкрият работни места, ще се повишат оборотите и на производителите на храни, а в бюджета ще има повече пари за пенсии и заплати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини