Административни съдии от Варна се оплакват от неслучайно разпределение на делата

Десет съдии от Административен съд-Варна се оплакват в сигнал до Висшия съдебен съвет (ВСС), че в продължение на години принципът за случайно разпределение на делата е бил опорочаван чрез изключване на електронната система.

Това е вторият път, в който магистратите се опитват да привлекат вниманието на съдебните кадровици. В края на януари те отново се обърнаха към съвета с оплакване, че председателят на съда Тинка Косева им оказва натиск.

“Тъй като до момента не получихме отговор на нито един от повдигнатите от нас въпроси, намираме, че не търпи повече отлагане да ви занимаем и с останалите не по-малко важни аспекти на проблема, свързан с безпринципното и непрозрачно управление в съда ни”, пишат съдиите.

В сигнала те съобщават на съдебните кадровици, че ръководството на съда “абсолютно своеволно се е освобождавало от разглеждане на някои категории дела като се е изключвало от електронната система при разпределянето на дела по определени кодове”.

Съдиите оспорват професионалните и моралните качества на ръководителите на варненския Административен съд. Те припомнят, че в годишния доклад на председателя на Първо отделение на варненския Административен съд за 2014 г. е било изрично упоменато, че в отделението има неравномерно натоварване на магистратите. “Как се поражда подобна неравномерност, след като случайността в разпределението на делата би трябвало да я изключва или поне да я минимизира до степен на незначителност”, се казва в писмото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право