НФСБ със закон за футболното хулиганство

Синът на Валери Симеонов преодолял наркозависимост

Работодатели от Варненско готвят протест заради скъп ток от ТЕЦ Варна

11 българи са спечелили над 1 млн. долара на покер Фахредин Мустафов получи половин милион на турнир в Барселона

Инспекторите на ОЗХО взеха проби в Дума

Слизат от педалите на пешеходна пътека Велосипедистите масово вършат нарушения, някои не са и чували, че има правила

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 22 април 2018

10 000 унгарци протестираха за свобода на медиите

Мегз показа зърна на светско парти

Заев: Никога не сме били толкова близо до решение за името

Печено морско свинче? Не, мерси Най-странните ястия по целия свят

Иконите на Дончо Дончев Картините могат да бъдат разгледани в галерия “Валер” до 11 май

Индия ще конфускува имоти на избягали от страната престъпници

„Лъвове” печелят конкурс за красота Награди за Peugeot 308 и Peugeot 3008

Меркел призова момичетата да учат инженерни науки

До 14 дни депутатите избират главен съдебен инспектор

До 14 дни Народното събрание ще гласува за избор на главен съдебен инспектор. Вчера парламентарната правна комисия единодушно прие да предложи на пленарната зала кандидатките Вера Чочкова и Теодора Точкова за поста. За да има избор, се искат минимум 160 депутатски гласа „за“.

За поста се борят наказателният съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд, която има 18 г. юридически стаж, и шефът на Административния съд в Хасково Теодора Точкова с 21 г. опит в съдебната система. Вчера двете изложиха вижданията си за работата на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).

Основен акцент в концепцията на Чочкова бе инспекторатът да се съсредоточи не толкова върху бързината на работата на магистратите, а върху качеството й. „Има нужда магистратите, които работят професионално, да бъдат поощрявани“, каза тя. И подчерта, че е необходимо уеднаквяване на дисциплинарна практика и критериите за натовареност. Както и чести, внезапни проверки и подобряване прозрачността на работата на съдебните инспектори.

За същото настоя и Точкова. Тя заяви, че е нужно и по-достъпно електронно правосъдие. Практиката показвала, че съдилищата в страната не качват на сайтовете си всички съдебни актове навреме. „Това е пречка на адвокат от друго населено място да напише мотивирана жалба“, заяви Точкова. И уточни, че е необходимо да има по-засилен контрол на „високорисковите дела“ – с висок материален интерес и производства по несъстоятелност.

И двете кандидатки заявиха, че ще работят, за да се пребори корупцията.

Номинациите на Точкова и Чочкова бяха предложени от Съюза на съдиите в България през април 2014 г. Постът за главен съдебен инспектор е вакантен от януари 2013 г., когато изтече 5-годишният мандат на Ана Караиванова. Двете вече веднъж бяха изслушвани в правна комисия, но до избор не се стигна, защото предишният парламент бе разпуснат, преди да се стигне до избор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.