На 18 юли 2018 да почерпят

Играчите на „Левски“ стоят час и половина в съблекалнята след отпадането

Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

До 14 дни депутатите избират главен съдебен инспектор

До 14 дни Народното събрание ще гласува за избор на главен съдебен инспектор. Вчера парламентарната правна комисия единодушно прие да предложи на пленарната зала кандидатките Вера Чочкова и Теодора Точкова за поста. За да има избор, се искат минимум 160 депутатски гласа „за“.

За поста се борят наказателният съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд, която има 18 г. юридически стаж, и шефът на Административния съд в Хасково Теодора Точкова с 21 г. опит в съдебната система. Вчера двете изложиха вижданията си за работата на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).

Основен акцент в концепцията на Чочкова бе инспекторатът да се съсредоточи не толкова върху бързината на работата на магистратите, а върху качеството й. „Има нужда магистратите, които работят професионално, да бъдат поощрявани“, каза тя. И подчерта, че е необходимо уеднаквяване на дисциплинарна практика и критериите за натовареност. Както и чести, внезапни проверки и подобряване прозрачността на работата на съдебните инспектори.

За същото настоя и Точкова. Тя заяви, че е нужно и по-достъпно електронно правосъдие. Практиката показвала, че съдилищата в страната не качват на сайтовете си всички съдебни актове навреме. „Това е пречка на адвокат от друго населено място да напише мотивирана жалба“, заяви Точкова. И уточни, че е необходимо да има по-засилен контрол на „високорисковите дела“ – с висок материален интерес и производства по несъстоятелност.

И двете кандидатки заявиха, че ще работят, за да се пребори корупцията.

Номинациите на Точкова и Чочкова бяха предложени от Съюза на съдиите в България през април 2014 г. Постът за главен съдебен инспектор е вакантен от януари 2013 г., когато изтече 5-годишният мандат на Ана Караиванова. Двете вече веднъж бяха изслушвани в правна комисия, но до избор не се стигна, защото предишният парламент бе разпуснат, преди да се стигне до избор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.