Илън Мъск представи специален тунел за намаляване на трафика (ВИДЕО)

Пет автомобила и автобус се удариха по пътя Бургас-Созопол, двама души са пострадали

Папа Франциск смени дългогодишния главен редактор на вестника на Светия престол

Електронната идентификация за българските лични документи се отлага за 2020 г., решиха депутатите

Президентът Радев наложи вето на промени в НПК

Ценко Чоков: Охранители на зам.-главния прокурор Иван Гешев ме снимаха в заведението

Тръмп: Не строим бетонна стена по границата с Мексико, а художествено оформена конструкция

Бивш затворник отива на съд за отвличане

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обявени за издирване в сайта на Интерпол

Почина американската актриса Пени Маршъл

Жената на Ценко Чоков: Съпругът ми е влязъл в заведението, за да си купи храна за вкъщи

Медицинският факултет не бива да бъде разрушаван с лека ръка, заяви Даниел Вълчев

САЩ продават на Турция зенитноракетни комплекси „Пейтриът“ за 3,5 млрд. долара

Дипломатическите комуникации на ЕС са били прихванати от хакери

Анатомия на една икономическа криза В САЩ почти всички значими рецесии в последно време са предхождани от обърнати лихвени криви

До 14 дни депутатите избират главен съдебен инспектор

До 14 дни Народното събрание ще гласува за избор на главен съдебен инспектор. Вчера парламентарната правна комисия единодушно прие да предложи на пленарната зала кандидатките Вера Чочкова и Теодора Точкова за поста. За да има избор, се искат минимум 160 депутатски гласа „за“.

За поста се борят наказателният съдия Вера Чочкова от Софийския градски съд, която има 18 г. юридически стаж, и шефът на Административния съд в Хасково Теодора Точкова с 21 г. опит в съдебната система. Вчера двете изложиха вижданията си за работата на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС).

Основен акцент в концепцията на Чочкова бе инспекторатът да се съсредоточи не толкова върху бързината на работата на магистратите, а върху качеството й. „Има нужда магистратите, които работят професионално, да бъдат поощрявани“, каза тя. И подчерта, че е необходимо уеднаквяване на дисциплинарна практика и критериите за натовареност. Както и чести, внезапни проверки и подобряване прозрачността на работата на съдебните инспектори.

За същото настоя и Точкова. Тя заяви, че е нужно и по-достъпно електронно правосъдие. Практиката показвала, че съдилищата в страната не качват на сайтовете си всички съдебни актове навреме. „Това е пречка на адвокат от друго населено място да напише мотивирана жалба“, заяви Точкова. И уточни, че е необходимо да има по-засилен контрол на „високорисковите дела“ – с висок материален интерес и производства по несъстоятелност.

И двете кандидатки заявиха, че ще работят, за да се пребори корупцията.

Номинациите на Точкова и Чочкова бяха предложени от Съюза на съдиите в България през април 2014 г. Постът за главен съдебен инспектор е вакантен от януари 2013 г., когато изтече 5-годишният мандат на Ана Караиванова. Двете вече веднъж бяха изслушвани в правна комисия, но до избор не се стигна, защото предишният парламент бе разпуснат, преди да се стигне до избор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.