Вижте как работи новото видеонаблюдение на стадион “Васил Левски” (ВИДЕО)

КЕВР поиска обяснение от Топлофикация София за високите мартенски сметки

Ученици и студенти дискутираха ролята на Българското европредседателство

Американски психолози откроиха четири вида пияници

БСП настоява КЕВР да провери сделката с ЧЕЗ

Шефът на „Балкантурист“: Кризата а кадри в туризма е много сериозна

Кола блъсна един от създателите на “Новичок”

Чешкият премиер съди словашки вестник за твърдение, че е бил агент на комунистическите тайни служби

Оправдаха окончателно Николай Ненчев по делото за военните униформи

Турската централна банка повиши основната си лихва

Възможни са забавяния на граничните пунктове заради профилактика на информационната система

Обявиха международния конкурс за нов градски център на Велико Търново Архитекти от седем държави ще оценяват предложенията

СОС избира Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на “Младост”

Григор измете Симон от Барселона

Изложба представя България като кино дестинация Симон Варсано е автор на снимките

Бившият шеф на МВР: Няма източени данни от МВР с „Червеите“

„Скептичен съм към тезата, че Тодор Костадинов (бивш шеф на „Вътрешна сигурност“ в МВР – б.а.) е създал документ с невярно съдържание. Няма нищо ненормално в тази разработка „Червеи“. Абсолютно обикновена разработка, която определени политически кръгове, подпомогнати от длъжностни лица, направиха в един гигантски скандал. Както виждате, балоните постепенно започнаха да се пукат.“ Така бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев коментира оперативно дело „Червеи“ на влизане в столичното следствие, където бе призован, за да внесе яснота по разследването.

Обвиняем за нарушения по „Червеи“ е Тодор Костадинов. Той отговаря, че е вписал неверни данни в исканията за прилагане на СРС по разработката. Исканията са за наблюдение на достъпа до централния полицейски регистър. Разписани са от отстранената вече шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя също е разследвана.

„Това е толкова маловажна разработка, че не може да бъде повече. Няма нищо необичайно в нея. Няма връзка със сигнали за къртици вътре в системата“, каза Йовчев. И припомни, че делото стартирало след сигнал, че администратори предоставят нерегламентиран достъп до системата на лица извън МВР. Бил уведомен за сигнала и се съгласил, че трябва да се провери. Бившият МВР шеф обясни, че лесно можело да се установи с външна експертиза, че теч на информация от системата не е имало, тъй като влизането в регистъра оставало следи.

На въпрос защо Тодор Костадинов е искал всички способи за СРС, включително и химическо бележене за банкноти, след като е проверявана система, Йовчев каза: „Това е масова практиката, защото работниците не знаят на какво ще се натъкнат в хода на разработката. Има такива указания, които са спуснати към оперативните служби – да изписват абсолютно всички способи и максималните срокове.“ Според него нямало нищо притеснително и в това, че е искано СРС за информационна система, а не за лице. Не го притеснявал и срокът от 300 дни за прилагането на СРС, защото е с прекъсвания.

Неотдавна главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че един от документите, с които е образувано „Червеи“, е анонимен, а под текста на другия стояло името на полицейски шеф, който не го е подписвал.

„Прокуратурата работи по материалите, които са й предоставени. Когато информацията е манипулирана и когато са укрити част от фактите, които установяват обективната истина, то тогава съвсем нормално е да се водят по това, което им е предоставено“, оправда разследващите Йовчев. Запитан каква е била целта на скандала, той отговори: „Не смятам, че в момента съм значим, за да бъда аз основната цел. Но определено имаше такава цел, за мен е ясно каква беше и кой седи зад нея.“

После определи и внушенията, че група около Библиотекарския институт (УНИБИТ) и ДПС контролира сектор „Сигурност” като глупости. Кадрите на УНИБИТ в ДАНС били под 3% за последните пет години.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.