Тома Биков: Ако се докаже, че провокациите в Шарково са инициирани от Нинова, ще сезираме прокуратурата Това е заплаха към националната сигурност, посочи депутатът

Путин и Макрон обсъдиха съвместната хуманитарна операция в Сирия

Откриха нов вид акула с големи очи

Пабло Касадо заема поста на Мариано Рахой като председател на Народната партия

Дърво се срути в Бургас

Корнелия Нинова: Създаваме нови и нови органи за борба с корупцията, а тя расте

Пустиняк на плажа Най-сочните реплики от Северозапада, чути по морето

Оставиха в ареста двама сътрудници на Еманюел Макрон, задържани за побой

Най-малко десет души са загинали при наводнения във Виетнам

Елен Колева залюби кипърец Актрисата показа новия си любим

Мъж заплаши да скочи от втори етаж на болницата

Труп край Морска гара, рибари го видели

Началникът на КАТ- Габрово разпространи обръщение, че не е арестуван

Внимание туристи! Глоби и отнемане на книжки ако шофирате с джапанки в Гърция

Влак в Гърция прегази и уби двама имигранти, трети е сериозно ранен

Ще проуча дали посредници прибират пари за BG паспорти, казва новият председател на ДАБЧ

Както „Труд” писа, правителството назначи вчера 42-годишния Борис Вангелов за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Той е юрисконсулт на ВМРО. Минути след като министрите го одобриха, той даде първото си интервю.

– Господин Вангелов, политическо ли е назначението ви?

– Не е! Имаше изслушване на всичките 9 кандидати за председател на ДАБЧ. Концепциите за разитие на агенцията бяха публикувани от комисията на сайта на ДАБЧ, а също и пълните стенограми от самото изслушване. Очевидно са били създадени условия за конкуренция между всичките 8 явили се кандидати и максимална публичност.

– Смятате ли да поканите някои от останалите кандидати за председател на ДАБЧ в екипа си?

– Познавам половината от кандидатите лично. Някои от тях повече от 10-20 години. Смятам, че тяхната експертност е на много високо ниво и ще ги помоля да съдействат със своя опит.

– Трябва ли да има промени в процедурата по издаване на удостоверения за български произход? Има ли опасност български паспорти да получат хора, които не са от българска народност, като излъжат?

– В сега действащия Закон за българите, живеещи извън България, българин, живеещ извън страната е лице, което има поне един възходящ от български произход, притежава българско национално съзнание и пребивава трайно или постоянно в друга държава. Според чл. 3 от Закон български произход се доказва с документ, издаден от български или чужд държавен орган, организация на българи извън страната и Българска православна църква. Тази уредба обаче създава големи затруднения за тези наши сънародници, които не могат да намерят такъв документ. Малко хора знаят, че например в Македония по времето на сръбското управление са унищожавани целенасочено от сръбските власти масово български лични документи и архиви. Затова се получават парадоксални случаи, когато един от двама братовчеди има българско гражданство, защото притежава документ за възходящ, а другият няма. В парламента е внесен проект за изменение на този закон, който да реши проблема.

– В момента сме свидетели на много хора с мюсюлмански имена, които не говорят български, но са получили удостоверение за български произход от ДАБЧ. По какъв начин ще бъде спряна тази практика?

– Не съм запознат с такива факти. Тепърва ще проуча казуса. В цялото българско етническо землище съществуват компактни групи етнически българи с мюсюлманско вероизповедание. Така че, ако един човек е с мюсюлманско име, не означава, че не е етнически българин.

– Публична тайна е, че многобройни посредници в Македония, Косово и Албания вземат пари от гражданите, за да придвижат документите им пред агенцията. Имате ли план как ще се справите с тях?

– Предстои да се запозная дали действително има такова явление.

– В момента, ако искам да подам документи за удостоверение за български произход, мога да си запиша час за 23 октомври. Ще промените ли това?

– Ако съществува такава абсурдна практика, тя би трябвало да бъде прекратена.

– ДАБЧ е единственото българско държавно ведомство, което излиза във ваканция през август. Ще продължи ли тази практика?

– Досега не съм работил в агенцията и не знам дали е така. Редно е да се планират отпуските на служителите и агенцията да не затваря напълно врати цял месец.

– С какво най-напред ще се заемете в новата си дейност?

– Най-напред ще се опитам във взаимодействие с министерството на образованието да се види какви са възможностите за промяна на размера на стипендията, предвидена в Постановление на Министерския съвет, която получават учащите в наши университети българи зад граница. Те учат у нас основно по 103-то постановление. В момента тази стипендия, след като 10 г. не бе актуализирана, бе увеличена с 15 лв. и сега е 105 лв. Нужно е размерът й да нарастне, защото само за общежитие и консумативи плащат между 40 и 80 лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.