Ще проуча дали посредници прибират пари за BG паспорти, казва новият председател на ДАБЧ

Както „Труд” писа, правителството назначи вчера 42-годишния Борис Вангелов за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Той е юрисконсулт на ВМРО. Минути след като министрите го одобриха, той даде първото си интервю.

- Господин Вангелов, политическо ли е назначението ви?

- Не е! Имаше изслушване на всичките 9 кандидати за председател на ДАБЧ. Концепциите за разитие на агенцията бяха публикувани от комисията на сайта на ДАБЧ, а също и пълните стенограми от самото изслушване. Очевидно са били създадени условия за конкуренция между всичките 8 явили се кандидати и максимална публичност.

- Смятате ли да поканите някои от останалите кандидати за председател на ДАБЧ в екипа си?

- Познавам половината от кандидатите лично. Някои от тях повече от 10-20 години. Смятам, че тяхната експертност е на много високо ниво и ще ги помоля да съдействат със своя опит.

- Трябва ли да има промени в процедурата по издаване на удостоверения за български произход? Има ли опасност български паспорти да получат хора, които не са от българска народност, като излъжат?

- В сега действащия Закон за българите, живеещи извън България, българин, живеещ извън страната е лице, което има поне един възходящ от български произход, притежава българско национално съзнание и пребивава трайно или постоянно в друга държава. Според чл. 3 от Закон български произход се доказва с документ, издаден от български или чужд държавен орган, организация на българи извън страната и Българска православна църква. Тази уредба обаче създава големи затруднения за тези наши сънародници, които не могат да намерят такъв документ. Малко хора знаят, че например в Македония по времето на сръбското управление са унищожавани целенасочено от сръбските власти масово български лични документи и архиви. Затова се получават парадоксални случаи, когато един от двама братовчеди има българско гражданство, защото притежава документ за възходящ, а другият няма. В парламента е внесен проект за изменение на този закон, който да реши проблема.

- В момента сме свидетели на много хора с мюсюлмански имена, които не говорят български, но са получили удостоверение за български произход от ДАБЧ. По какъв начин ще бъде спряна тази практика?

- Не съм запознат с такива факти. Тепърва ще проуча казуса. В цялото българско етническо землище съществуват компактни групи етнически българи с мюсюлманско вероизповедание. Така че, ако един човек е с мюсюлманско име, не означава, че не е етнически българин.

- Публична тайна е, че многобройни посредници в Македония, Косово и Албания вземат пари от гражданите, за да придвижат документите им пред агенцията. Имате ли план как ще се справите с тях?

- Предстои да се запозная дали действително има такова явление.

- В момента, ако искам да подам документи за удостоверение за български произход, мога да си запиша час за 23 октомври. Ще промените ли това?

- Ако съществува такава абсурдна практика, тя би трябвало да бъде прекратена.

- ДАБЧ е единственото българско държавно ведомство, което излиза във ваканция през август. Ще продължи ли тази практика?

- Досега не съм работил в агенцията и не знам дали е така. Редно е да се планират отпуските на служителите и агенцията да не затваря напълно врати цял месец.

- С какво най-напред ще се заемете в новата си дейност?

- Най-напред ще се опитам във взаимодействие с министерството на образованието да се види какви са възможностите за промяна на размера на стипендията, предвидена в Постановление на Министерския съвет, която получават учащите в наши университети българи зад граница. Те учат у нас основно по 103-то постановление. В момента тази стипендия, след като 10 г. не бе актуализирана, бе увеличена с 15 лв. и сега е 105 лв. Нужно е размерът й да нарастне, защото само за общежитие и консумативи плащат между 40 и 80 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта