Руски военен флот претърсва Черно море за вероятен противник

В хода на големите маневри, заповядани на 16 март от руския президент Владимир Путин, ударни, издирвателни и минно-трални корабни групи на руския Черноморски флот започнаха изпълнението на задачи по търсенето на подводници на "вероятен противник" в Черно море. Това съобщи тази сутрин пресцентърът на министерството на отбраната на Русия, цитиран от ТАСС.

"Във взаимодействие с морската авиация ескадреният миноносец "Питливий" и малките противолодъчни кораби "Суздалец" и "Александровец" провеждат търсене на подводници на условен противник в зададени райони в Черно море", се казва в комюникето. Четири кораба миночистачи отработват поставяне и изваждане на мини в условно миноопасен район.

В стратегическата тренировка са участват общо 10 кораба и 10 самолета и хеликоптера от морската авиация на руските въоръжени сили.

Освен това бе съобщено, че 10 стратегически ракетоносци Ту-22М3 са пребазирани вчера в Крим. Едно от мотострелковите съединения на Централния военен окръг вече е "натоварено на железопътни платформи и пътува към Крим", добавя източник от руското военно министерство.

Към този момент в Черно море се намират шест военни кораба на НАТО, сред които американският ракетен крайцер "Виксбърг". В началото на този месец бе съобщено, че те ще проведат учения с флотовете на Румъния, България и Турция, припомня ТАСС.

Според източник от щаба на руския Черноморски флот натовските кораби "не провеждат в момента реални учения", а пребиваването им в Черно море "има чисто демонстративен характер".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят