Икономистът Станислав Попов зае мястото на Петя Аврамова в парламента

Движението на кораби от гръцките пристанища е спряно поради морски бури

Слабо тлеят все още някои от балите със слама в ТЕЦ Сливен, няма опасност от ново разгаряне на огъня

Камери заместват огледалата Новият Lexus ES е първият сериен автомобил, който се предлага без външни огледала

Джеймс Матис: Ядреното оръжие на Русия е най-голямата заплаха за САЩ

Доналд Тръмп призовава света да се откаже от глобализма

Орбан изпрати благодарствени писма на гласувалите евродепутати „против“ задействането на наказателна процедура срещу Унгария

ВМА организира безплатни прегледи за Деня на сърцето

36-годишен мъж е с опасност за живота след тежка катастрофа край село Мокрен

Екатерина Захариева се срещна с първите дипломати на Афганистан, Катар и Непал

Д-р Хасан Адемов: Трябват 155 млн. лв., за да отпадне таванът за всички пенсии

Силният вятър носи захлаждане и днес

Омбудсманът Мая Манолова: Всеки гражданин да има индивидуален договор с ВиК оператора

Как се влиза в омагьосан кръг между жени и психиатри?

“Дълбокият ЕС” и българските дилеми Европа са суверенните държави и нации, а не чиновниците в Брюксел и европлутокрацията

871 млн. лева са необходими за укрепването на всички свлачища в страната

1851 са регистрираните към края на 2014 година свлачища с обща площ 209 хил. дка, което представлява 0.2% от територията на страната. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в ефира на БНР. 1159 от тях се намират в урбанизирани територии. Това са опасни свлачища, които пряко застрашават домовете на хората, информира той. Останалите 692 са по републикански и общински пътища и в земеделски земи.

Информацията се променя ежедневно, само от началото на 2015 до сега са регистрирани 28 нововъзникнали свлачища, съобщи зам.-министър Нанков.

Предотвратяването на щетите от свлачищата зависи от максимално бързите действия на всички компетентни институции при наличие на съответното финансиране. МРРБ е описало стриктно реда и отговорностите за геозащитна дейност, основният проблем е в сериозния дефицит на средства за такъв тип дейности, каза той. За укрепването на най-спешните свлачища в страната, тези от първа категория, са необходими около 500 млн. лева, а за укрепването на всички свлачища за периода 2015-2020 година – над 871 млн. лева, допълни зам.-министърът.

По бюджета на МРРБ за 2015 година има само 1,280 млн. лева, от които 750 хил. лева са за мониторинг и регистриране на свлачищните процеси. Този ресурс е крайно недостатъчен, затова търсим и други източници на финансиране, включително от европейските фондове, заяви Нанков.

Той обясни, че са подадени необходимите документи за финансова помощ от фонд „Солидарност“ за справяне с част от щетите от бедствията от тази и миналата година, като част от тях ще бъдат за укрепване на свлачища. Друг източник е Оперативна програма „Околна среда“, по която през новия програмен период ще се отпуснат близо 40 млн. лева за укрепване на проявени свлачища по републиканската пътна мрежа и в населените места.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.