Ученици и студенти в дискусия “Ние и Европейският съюз”

Кейт Мидълтън е приета в болница с контракции В същото лечебно заведение тя роди и първите си две деца Джордж и Шарлът

Фалшив се оказа сигналът за бомба пред президентството

В Нормандия е задържан мъж, заподозрян, че е заплашвал полицията

Със 7 млн. лева обновяват улици в община Симитли

Андреа Налес е първата жена, председател на социалдемократите в Германия

Кирил Ананиев: Здравословното хранене при децата е пряко свързано с намаляването на хроничните заболявания при тях

Кметове и жители от Симтлийско запретнаха ръкави, сами си правят навес на храм

Борисов: Президентската институция никога не ме е интересувала След пет години ще си управлявам партията, ако сме живи и здрави, казва премиерът в интервю за dir.bg

Глобиха школска лафка за храни с палмово масло

Ким Чен-ун пуска инспектори от САЩ на ядрения си полигон

Външните министри на страните от Г-7 се противопоставиха на дестабилизиращото поведение на Русия 

Община Добрич ще иска компенсации за домакинствата, останали 3 дни без вода

Очакваните ползи от приемането на еврото в България Ще се повиши доверието в българската икономика, а в резултат от това ще се понижат разходите за външно финансиране

Див като мустанг 10 предавки и блокаж на предните колела

МОСВ: Очакват се повишения на реките в Североизточна и Югозападна България

Днес са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките в Североизточна и Югозападна България, съобщават от Министерство на околната среда и водите. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) днес с изключение на Югоизточна България, ще има превалявания със сумарни количества до 10-15 л/кв.м. Валежите в планинските райони и Предбалкана ще са от сняг, по високите полета и в Северна България от дъжд и сняг. Утре, с изключение на западните райони, ще превалява дъжд и сняг. Количествата за 24 часа – нощта срещу петък и петък от 1-2 л/кв.м. до 10-13 л/кв.м.

Водните количества в реките в цялата страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките в Североизточна и Югозападна България, а в петък и събота, в резултат на повишената почвена влага, частичното снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг, се очакват повишения на речните нива в по- голямата част от страната:

Дунавски басейн: Oчакват се повишения от валежи от дъжд и сняг, и частично снеготопене в горните и средни течения на реките: р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста, р. Искър, р. Вит, р. Осъм, р. Янтра, р. Русенски Лом;

Черноморски басейн: Повишение от частично снеготопене и валежи от дъжд и сняг в горните течения на реките Голяма Камчия и Луда Камчия, както и краткотрайни повишения на нивата на южночерноморските реки;

Източнобеломорски басейн: Повишение на водните нива от частично снеготопене и прогнозирани валежи:

р. Тунджа – горно и средно течение;
р. Марица – в целия водосбор на реката са възможни повишения в резултат на очаквано снеготопене и прогнозирани валежи от дъжд и сняг. По-голямо внимание на Родопските й притоци и водосбора й след гр. Първомай, където се очакват повишения в резултат и на оттичането на реката.
р. Арда – в горно и средно течение. По – голямо внимание на притоците й: р. Узундере, р. Малка Арда, р. Давидовска, р. Чамдере, р. Върбица;
р. Бяла – повишение на водните нива в горната част на водосбора;

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Тунджа:
Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол е под оранжевия праг (риск за тревога) и плавно ще продължи да се понижава, като през следващите дни ще се задържи над жълтия праг на предупреждение.
Нивото на река Тунджа при гр. Елхово е над оранжевия праг(риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава, но ще остане над оранжевия праг (риск за тревога).

Река Марица:
Нивото на река Марица при гр. Пловдив е над жълтия праг, понижава се и днес ще падне под него.
Нивото на река Сазлийка при гр. Гълъбово се понижава, но ще остане над жълтия праг на предупреждение.
Нивото на река Марица при гр. Свиленград е под оранжевия праг (риск за тревога), като плавно се понижава и се очаква днес да падне под жълтия праг за предупреждение.

Река Арда:
Според системата за предупреждение за басейна на река Арда, нивата във водосбора на реката ще останат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: В резултат на частично снеготопене и прогнозирани валежи ще се повишат нивата на реките във водосбора на река Струма и на реките в средната и долна част на водосбора на река Места.

Повишено внимание за водосборите на реките Марица и Арда.
Възможни са локални наводнения.
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.