Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня Негев

Бизнесът: Искаме драстично намаление на цените на природния газ

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) отново настояха за по-голямо намаление на цените на природния газ. Това стана ясно от отворено писмо, което разпространиха.

Публикуваме цялото писмо без редакторска намеса:

ДО

МИНИСТЪРА НА ЕНЕРГЕТИКАТА

МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КЕВР

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БУЛГАРГАЗ ЕАД

ОТВОРЕНО ПИСМО

ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДЕН ГАЗ В БЪЛГАРИЯ – ЗАПЛАХА ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА СИГУРНОСТ НА СТРАНАТА, КОЯТО Е ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

Бизнесът: „Няма как да сме конкурентни и да очакваме чужди и български инвеститори да предпочетат България пред съседните страни в региона, при подобни цени на електроенергия и природен газ.“

В отворено писмо от месец февруари, КРИБ и БФИЕК изразиха очакванията на бизнеса за чувствително намаление на цената на природния газ от началото на април, поне с 22,7%. Не постъпи корекция от страна на Булгаргаз ЕАД в заявлението и индикацията е за предложено намаление от 13%, което по никакъв начин не отразява очакванията на бизнеса в контекста на развитието на цените в региона. От началото на месец март цената на природния газ в съседна Гърция падна с цели 24%. Украйна купува природния газ на цена 265USD/1000 куб.м, докато в момента у нас цената е 325USD/ 1000 куб.м. Очаква се в България след 1 април 2015г., в следствие предложението за поевтиняване с 13%, цената да се установи на 283USD/ 1000 куб.м, което ще е значително над ценовите нива в региона.

Настояваме за незабавно преразглеждане политиката на регулиране на цените на природния газ.

В допълнение искаме да ви припомним, че цените на петрола достигнаха най-ниски нива за последните 5 години, а все още няма ефективно намаление на цената на природния газ в България. В Европа се наложи практиката за спот цени на природен газ, които са пазарни и не са обвързани директно с цените на горивата. В края на месец февруари КРИБ и БФИЕК изпратиха отворено писмо до Министерството на Енергетиката, Министерството на Икономиката, КЕВР и „Булгаргаз“ ЕАД (в приложение), но проблемът не влезе в политическия дневен ред.

За пореден регулаторен период без отговор остават следните въпроси:
Защо регулираната цена на природния газ в България не реагира на спада на цената на петрола?

Защо Булгаргаз ЕАД не се възползва от възможностите за хеджиране на валутния риск?

Докога ще плащаме най-високите цени на природен газ и всички дефицити (на управление, на договори, на регулаторната рамка) ще бъдат за сметка на бизнеса?
Защо шест години след газовата криза не са реализирани интерконекторите и нямаме достъп до алтернативни доставки?

Методично се отлага проучването на и добивът от национални находища.
На фона на огромните разлики в цените на природния газ в съседните страни и в световен мащаб става невъзможно за българската икономика да реинвестира, да създава работни места и да бъде конкурентоспособна.

Очакваме чувствително намаление на цената на природния газ от началото на април, което да отрази развитието на цените в съседните страни.
Губим състезанието за пазари и инвестиции. Бизнесът в страната не може да си позволи липса на адекватна ценова политика съобразно регионалните реалности.
Настояваме за незабавно свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет за обсъждане на създалата се ситуация и предприемане на неотложни мерки за отстраняване на заплахите за икономическата сигурност на страната, като неотменна част от националната ни сигурност.

18.03.2015 год.

С уважение,

/п/
Кирил Домусчиев
Председател на УС на КРИБ

/п/
Константин Стаменов
Председател на УС на БФИЕК

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.