Велико Търново се превърна в световна столица на карнавала (СНИМКИ)

Теди Бургазлиева на крилете на любовта Миската с прочувствен пост за съпруга си Симеон

Горя къща с работилница за разфасоване на автомобили в Търновско

Крум Зарков: „Визия за България” надхвърля мандатността, предлага нова политика Ключовият ни проблем е, че много хора живеят с малко пари, а малко хора с много

Цветан Цветанов откри реконструирани и рехабилитирани улици и междублокови пространства в Казанлък (СНИМКИ)

Водолази извадиха тялото на удавен в Янтра рибар

Полицаи изведоха протестиращите в Шарково От днес е обявена карантинна зона в Ямболско заради огнищата на чума

Вулканът Килауеа продължава да изригва

Иранският президент Рохани предупреди Тръмп „да не дърпа лъва за опашката“

Спипаха яхта с два тона кокаин за 400 млн. евро (СНИМКИ И ВИДЕО)

Кралят на чудовищата се връща Новият филм за “Годзила” набира скорост

НВУ обяви 60 свободни места за студенти

Котки плуват в езерото Ван Турският град се слави с майсторите на бижута

Блясъкът по устните отново е на мода Подчертайте очите с опушена очна линия

Вицепрезидентът в Македония: България ще продължи да работи за общите проекти и хората от двете страни на границата Не само да цитираме, трябва да разбираме думите на славните ни герои, отбеляза Илияна Йотова на честването в македонското село Смилево на 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

Бизнесът: Искаме драстично намаление на цените на природния газ

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) отново настояха за по-голямо намаление на цените на природния газ. Това стана ясно от отворено писмо, което разпространиха.

Публикуваме цялото писмо без редакторска намеса:

ДО

МИНИСТЪРА НА ЕНЕРГЕТИКАТА

МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КЕВР

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БУЛГАРГАЗ ЕАД

ОТВОРЕНО ПИСМО

ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДЕН ГАЗ В БЪЛГАРИЯ – ЗАПЛАХА ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА СИГУРНОСТ НА СТРАНАТА, КОЯТО Е ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

Бизнесът: „Няма как да сме конкурентни и да очакваме чужди и български инвеститори да предпочетат България пред съседните страни в региона, при подобни цени на електроенергия и природен газ.“

В отворено писмо от месец февруари, КРИБ и БФИЕК изразиха очакванията на бизнеса за чувствително намаление на цената на природния газ от началото на април, поне с 22,7%. Не постъпи корекция от страна на Булгаргаз ЕАД в заявлението и индикацията е за предложено намаление от 13%, което по никакъв начин не отразява очакванията на бизнеса в контекста на развитието на цените в региона. От началото на месец март цената на природния газ в съседна Гърция падна с цели 24%. Украйна купува природния газ на цена 265USD/1000 куб.м, докато в момента у нас цената е 325USD/ 1000 куб.м. Очаква се в България след 1 април 2015г., в следствие предложението за поевтиняване с 13%, цената да се установи на 283USD/ 1000 куб.м, което ще е значително над ценовите нива в региона.

Настояваме за незабавно преразглеждане политиката на регулиране на цените на природния газ.

В допълнение искаме да ви припомним, че цените на петрола достигнаха най-ниски нива за последните 5 години, а все още няма ефективно намаление на цената на природния газ в България. В Европа се наложи практиката за спот цени на природен газ, които са пазарни и не са обвързани директно с цените на горивата. В края на месец февруари КРИБ и БФИЕК изпратиха отворено писмо до Министерството на Енергетиката, Министерството на Икономиката, КЕВР и „Булгаргаз“ ЕАД (в приложение), но проблемът не влезе в политическия дневен ред.

За пореден регулаторен период без отговор остават следните въпроси:
Защо регулираната цена на природния газ в България не реагира на спада на цената на петрола?

Защо Булгаргаз ЕАД не се възползва от възможностите за хеджиране на валутния риск?

Докога ще плащаме най-високите цени на природен газ и всички дефицити (на управление, на договори, на регулаторната рамка) ще бъдат за сметка на бизнеса?
Защо шест години след газовата криза не са реализирани интерконекторите и нямаме достъп до алтернативни доставки?

Методично се отлага проучването на и добивът от национални находища.
На фона на огромните разлики в цените на природния газ в съседните страни и в световен мащаб става невъзможно за българската икономика да реинвестира, да създава работни места и да бъде конкурентоспособна.

Очакваме чувствително намаление на цената на природния газ от началото на април, което да отрази развитието на цените в съседните страни.
Губим състезанието за пазари и инвестиции. Бизнесът в страната не може да си позволи липса на адекватна ценова политика съобразно регионалните реалности.
Настояваме за незабавно свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет за обсъждане на създалата се ситуация и предприемане на неотложни мерки за отстраняване на заплахите за икономическата сигурност на страната, като неотменна част от националната ни сигурност.

18.03.2015 год.

С уважение,

/п/
Кирил Домусчиев
Председател на УС на КРИБ

/п/
Константин Стаменов
Председател на УС на БФИЕК

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.