САЩ отмениха препоръката към гражданите си да не посещават Русия

Евгени Крусев е призован на разпит от Специализираната прокуратурата

Оставиха в ареста студентка за „унизителни“ и „обидни“ думи по адрес на Ердоган

Тереза Мей се среща с лидери на ЕС за Брекзит

На 11 декември 2018 да почерпят

Зрелищен дуел във „Фермата“ отстреля още един участник преди финала

Венецуела и Русия ще проведат съвместни военни учения

Макрон обеща повишение на минималната заплата със 100 евро

Конституционният съд на Молдова отново отстрани Додон

Доналд Туск: Няма да предоговаряме Брекзит, но сме готови да помагаме на Великобритания

Откриха случаи на ку-треска по овце във Видиинско, заразен е и мъж

Проф. Георги Близнашки: Във Франция хората знаят за какво протестират, а у нас имат странни искания

Кметът на Благоевград с послание към децата в „Часът на приказния разказвач“: Няма по-хубаво място от дома

Министър Ангелкова: Туризмът хармонира с екологията, а лифтът е най-екологичния вид транспорт

Европа с отлична оценка за пътищата ни Асфалтът отговаря на всички стандарти, показват взетите проби, анализирани в Италия

Бизнесът: Искаме драстично намаление на цените на природния газ

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) отново настояха за по-голямо намаление на цените на природния газ. Това стана ясно от отворено писмо, което разпространиха.

Публикуваме цялото писмо без редакторска намеса:

ДО

МИНИСТЪРА НА ЕНЕРГЕТИКАТА

МИНИСТЪРА НА ИКОНОМИКАТА

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КЕВР

ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БУЛГАРГАЗ ЕАД

ОТВОРЕНО ПИСМО

ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДЕН ГАЗ В БЪЛГАРИЯ – ЗАПЛАХА ЗА ИКОНОМИЧЕСКАТА СИГУРНОСТ НА СТРАНАТА, КОЯТО Е ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

Бизнесът: „Няма как да сме конкурентни и да очакваме чужди и български инвеститори да предпочетат България пред съседните страни в региона, при подобни цени на електроенергия и природен газ.“

В отворено писмо от месец февруари, КРИБ и БФИЕК изразиха очакванията на бизнеса за чувствително намаление на цената на природния газ от началото на април, поне с 22,7%. Не постъпи корекция от страна на Булгаргаз ЕАД в заявлението и индикацията е за предложено намаление от 13%, което по никакъв начин не отразява очакванията на бизнеса в контекста на развитието на цените в региона. От началото на месец март цената на природния газ в съседна Гърция падна с цели 24%. Украйна купува природния газ на цена 265USD/1000 куб.м, докато в момента у нас цената е 325USD/ 1000 куб.м. Очаква се в България след 1 април 2015г., в следствие предложението за поевтиняване с 13%, цената да се установи на 283USD/ 1000 куб.м, което ще е значително над ценовите нива в региона.

Настояваме за незабавно преразглеждане политиката на регулиране на цените на природния газ.

В допълнение искаме да ви припомним, че цените на петрола достигнаха най-ниски нива за последните 5 години, а все още няма ефективно намаление на цената на природния газ в България. В Европа се наложи практиката за спот цени на природен газ, които са пазарни и не са обвързани директно с цените на горивата. В края на месец февруари КРИБ и БФИЕК изпратиха отворено писмо до Министерството на Енергетиката, Министерството на Икономиката, КЕВР и „Булгаргаз“ ЕАД (в приложение), но проблемът не влезе в политическия дневен ред.

За пореден регулаторен период без отговор остават следните въпроси:
Защо регулираната цена на природния газ в България не реагира на спада на цената на петрола?

Защо Булгаргаз ЕАД не се възползва от възможностите за хеджиране на валутния риск?

Докога ще плащаме най-високите цени на природен газ и всички дефицити (на управление, на договори, на регулаторната рамка) ще бъдат за сметка на бизнеса?
Защо шест години след газовата криза не са реализирани интерконекторите и нямаме достъп до алтернативни доставки?

Методично се отлага проучването на и добивът от национални находища.
На фона на огромните разлики в цените на природния газ в съседните страни и в световен мащаб става невъзможно за българската икономика да реинвестира, да създава работни места и да бъде конкурентоспособна.

Очакваме чувствително намаление на цената на природния газ от началото на април, което да отрази развитието на цените в съседните страни.
Губим състезанието за пазари и инвестиции. Бизнесът в страната не може да си позволи липса на адекватна ценова политика съобразно регионалните реалности.
Настояваме за незабавно свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет за обсъждане на създалата се ситуация и предприемане на неотложни мерки за отстраняване на заплахите за икономическата сигурност на страната, като неотменна част от националната ни сигурност.

18.03.2015 год.

С уважение,

/п/
Кирил Домусчиев
Председател на УС на КРИБ

/п/
Константин Стаменов
Председател на УС на БФИЕК

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.