Пет автомобила и автобус се удариха по пътя Бургас-Созопол, двама души са пострадали

Папа Франциск смени дългогодишния главен редактор на вестника на Светия престол

Електронната идентификация за българските лични документи се отлага за 2020 г., решиха депутатите

Президентът Радев наложи вето на промени в НПК

Ценко Чоков: Охранители на зам.-главния прокурор Иван Гешев ме снимаха в заведението

Тръмп: Не строим бетонна стена по границата с Мексико, а художествено оформена конструкция

Бивш затворник отива на съд за отвличане

Ветко и Маринела Арабаджиеви са обявени за издирване в сайта на Интерпол

Почина американската актриса Пени Маршъл

Жената на Ценко Чоков: Съпругът ми е влязъл в заведението, за да си купи храна за вкъщи

Медицинският факултет не бива да бъде разрушаван с лека ръка, заяви Даниел Вълчев

САЩ продават на Турция зенитноракетни комплекси „Пейтриът“ за 3,5 млрд. долара

Дипломатическите комуникации на ЕС са били прихванати от хакери

Анатомия на една икономическа криза В САЩ почти всички значими рецесии в последно време са предхождани от обърнати лихвени криви

Кой и защо ще остане последен, когато някой ден ЕС се разпадне?

Десислава Танева: 2,3 млрд. евро за България до 2020 г. за развитие на селските райони

Оперативната програма за развитие на селските райони (ОПРСР), по която България ще получи 2,3 милиарда евро до 2020 г., ще се отвори до края на март, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Пловдив, където откри семинар на тема „Иновации и земеделие в Израел“.

Министър Танева обаче уточни, че в първия прием по новата ОПРСР не е включено финансиране за напоителни съоръжения, тъй като едва в края на юни ще е готов анализът на Световната банка и ще се набележат нужните реформи в сектора.

„Земеделските производители ще могат да кандидатстват едва през есента за подкрепа в хидромелиоративни дейности“, декларира Десислава Танева. Според нея това не е пречка за тях, това не е пречка за земеделците и не противоречи на обявеното за приоритет развитие на зеленчукопроизводството.

Над 1 млрд. евро по ОПРСР са за подобряване конкурентоспособността на земеделските стопанства, допълни министър Танева, която обаче не се ангажира с конкретен отговор дали това ще намали вноса на чужди плодове и зеленчуци в България и с какъв процент.

Десислава Танева откри научния форум в Аграрния университет заедно с посланика на Израел у нас Шаул Камиса Раз и ректора на АУ-Пловдив и бивш земеделски министър проф. Димитър Греков.

„България има огромен потенциал, а Израел разполага с научните технологии и може да помогне за истинска революция не само в българското земеделие, но и в икономиката като цяло“, заяви пред участниците в семинара Негово превъзходителство Шаул Камиса Раз. Зам.-генералният директор на Министерството на земеделието на развитието на селските райони на Израел Ицках Бен-Давид пък направи презентация на тема „Земеделието в Израел. Къде научно-изследователската и развойна дейност среща националните нужди“. Експерти от израелските компании „Нетафим“ и „Панхим“ пък представиха в Пловдив постиженията си в областта на напояването и хидромелиорациите и споделиха своя водещ опит в оранжерийното производство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.