Десислава Танева: 2,3 млрд. евро за България до 2020 г. за развитие на селските райони

Оперативната програма за развитие на селските райони (ОПРСР), по която България ще получи 2,3 милиарда евро до 2020 г., ще се отвори до края на март, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Пловдив, където откри семинар на тема "Иновации и земеделие в Израел".

Министър Танева обаче уточни, че в първия прием по новата ОПРСР не е включено финансиране за напоителни съоръжения, тъй като едва в края на юни ще е готов анализът на Световната банка и ще се набележат нужните реформи в сектора.

"Земеделските производители ще могат да кандидатстват едва през есента за подкрепа в хидромелиоративни дейности", декларира Десислава Танева. Според нея това не е пречка за тях, това не е пречка за земеделците и не противоречи на обявеното за приоритет развитие на зеленчукопроизводството.

Над 1 млрд. евро по ОПРСР са за подобряване конкурентоспособността на земеделските стопанства, допълни министър Танева, която обаче не се ангажира с конкретен отговор дали това ще намали вноса на чужди плодове и зеленчуци в България и с какъв процент.

Десислава Танева откри научния форум в Аграрния университет заедно с посланика на Израел у нас Шаул Камиса Раз и ректора на АУ-Пловдив и бивш земеделски министър проф. Димитър Греков.

"България има огромен потенциал, а Израел разполага с научните технологии и може да помогне за истинска революция не само в българското земеделие, но и в икономиката като цяло", заяви пред участниците в семинара Негово превъзходителство Шаул Камиса Раз. Зам.-генералният директор на Министерството на земеделието на развитието на селските райони на Израел Ицках Бен-Давид пък направи презентация на тема "Земеделието в Израел. Къде научно-изследователската и развойна дейност среща националните нужди". Експерти от израелските компании "Нетафим" и "Панхим" пък представиха в Пловдив постиженията си в областта на напояването и хидромелиорациите и споделиха своя водещ опит в оранжерийното производство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика