И съдът показа бюлетините от аферата „Костинброд“ (Обзор)

Две години след като прокуратурата сензационно показа бюлетините от аферата „Костинброд“, вчера това стори и съдът. Всички иззети 350 хил. изборни книжа бяха предявени на единствения обвиняем - бившия главен секретар на Министерския съвет (МС) от кабинета „Райков“ Росен Желязков.

Заради това заседанието по делото срещу него не се проведе, както е обичайно в съдебната зала, а в гаража на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), където се съхраняват палетите с бюлетините.

Изборните книжа бяха иззети от печатница „Мултипринт“ в Костинброд ден преди парламентарните избори през 2013 г. Желязков бе подведен под отговорност, че не е упражнил контрол върху администрацията на МС, която трябвало да проследи дали в печатницата изпълняват задълженията си да изработят само необходими за изборите брой бюлетини. Според прокуратурата откритите 350 000 изборни книжа били годни за експедиция и извън договорената бройка.

Въпреки предявяването им в гаража днес нито една от страните в процеса не поиска палетите да бъдат разпечатани. Затова настояха само двете съдебни заседателки. Наложи се съдия Ани Захариева да прескочи загражденията и да разопакова прашните палети. Тя отвори избран от съдебна заседателка кашон с надпис „Хамали“ и извади няколко бюлетини от него. Оказа се, че са прилепени по три, четири и шест, а не по 50 в кочан, както изисква Изборният кодекс.

На следващото заседание, насрочено за 15 април, Желязков ще даде обяснения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини