Публичните компании с право да купуват ниви у нас

Публични компании, листвани на фондовата борса, ще могат да притежават ниви в България дори ако сред техните акционери има офшорни компании или граждани на страни извън ЕС. Това прие единодушно на второ четене бюджетната комисия към парламента с промени в Закона за пазарите на финансовите инструменти.

Поправката беше внесена от депутатите Мартин Димитров, Румен Христов и Настимир Ананиев от Реформаторския блок.

“Внасям поправката, защото не бива да има ограничение пред инвестициите в България”, посочи пред “Труд” Мартин Димитров. Той уточни, че с друг текст, приет вчера, се разписва, когато офшорни компании закупят акции от публично дружество инвестиционните посредници по сделкато до 7 дни трябва да дават на НАП информация за действителните собственици, стоящи зад офшорката. Този текст бе предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ.

С нея се прави промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от началото на годината. Публичните компании се вадят от забраната да имат земя у нас, ако чужденци и офшорни компани имат акции в тях. Тази забрана обаче остава за офшорки или граждани на страни извън ЕС. Ако до 1 май такива собственици не продадат нивите си, глобата е 100 до 300 лв./дка.

“Не може забраната и глобите да се отнасят до публични компании, защото те не могат да контролират дали чужденци купуват акции от тях”, аргументира се шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес