Проф. Димитър Иванов: Компания, върнала парите на Казахстан и Ватикана, иска да разследва КТБ

„Нещата с КТБ няма да се решат нито със синдик, нито с парламентарна комисия. За да може да се изчисти изцяло аферата, е необходимо час по-скоро назначаването на международна свръхуважавана фирма, която да извърши т.нар. финансово трасиране на средствата”, Това заяви икономистът проф. Димитър Иванов в предаването „Лице в лице” по bTV.

Икономистът посочи, че освен известните до момента фирми, изявили желание да проследят паричните потоци, е получено предложение от много по-престижна компания, която е почти сигурно, че ще свърши добра работа. Тя е разрешила две големи афери през последните три години. Едната е с банката на Казахстан BTA, от която са откраднати 7 млрд. долара от нейния президент. „Не само, че парите са върнати, но и президентът беше върнат там, където му е мястото”, посочи той.

Другият случай е скандалът с банката на Ватикана, където въпросните експерти са успели да върнат над 5 млрд. евро.

"В България няма истински капитализъм. Тук развихме балкански полукапитализъм – полусоциализъм, при който икономиката продължава да зависи от държавата", убеден е той.

По думите му икономиката в България все още е твърде зависима от държавата, защото правният монопол е във властите и развитието ѝ зависи от компетентността, на тези, които държат отговорността.

Успехът на отделните бизнеси зависи от кръвосмешението между икономика и власт, заяви експертът, като допълни, че колкото е по-близо до държаваната власт определен бизнес, толкова е толкова по-успешен.

Иванов припомни, че за последните 8 месеца има 3 слаби международни оценки, които показват, че западните партньори на България и инвеститорите нямат доверие в страната.

„Излекуването на банковата система е въпрос на държавен интерес”, подчерта проф. Димитър Иванов. Според него трябва да приключат споровете между парламента и БНБ, за да може да се върне доверието на инвеститорите.

Въпрос на държавен интерес е и Иван Искров и ръководството на БНБ да си подадат оставките, заяви икономистът.

По думите му част от общата картина е бедността и тя е един от възможните незапалени двигатели за възстановяване от кризата. Според него бедността може да се преодолее, но с разработени за целта закони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес