Путин удвои до 80 000 военните на учения

Общо 80 000 станаха днес руските войници, изкарани на внезапни учения по нареждане на президента Владимир Путин, а участващите самолети и хеликоптери удвоени до 220, предаде АФП. В понеделник той вдигна по тревога на 38 000 души от Северния флот и съединения от Западния военен окръг и въздушнодесантните войски и 5000 в Далечния изток. След това разпореди маневри и в Централния военен окръг и изпрати в Крим бомбардировачи, които могат да носят ядрени ракети.

Заради тях украинският президент Петро Порошенко изрази опасения за възможен мащабен конфликт в Черноморския регион. “Тези ракети имат обсег 500 км и могат леко да достигнат до няколко страни членки на НАТО”, заяви той пред Евронюз.

В Черно море също има учения, при които 10 руски кораба и 10 самолети и хеликоптери издирват подводници на условния противник

Междувременно 35 британски военни пристигнаха в град Николаев в Украйна да обучават местни военни на отбранителната тактика и анализ на разузнавателна информация, съобщи Би Би Си. Лондон обяви миналия месец, че праща за 2 месеца 75 инструктори.

“Ние в Русия винаги сме смятали, че руснаците и украинците са един народ. Завявам това и днес”, каза в сряда вечер Путин пред 100 000 души на Червения площад на тържеството за първата година от присъединяването на Крим. Той призна, че Русия търпи щети заради западните санкции, но бе категоричен, че Русия ще преодолее всички трудности, причинявани й отвън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят