Орангутаните използват ръце, за да преправят гласа си

Орангутаните използват ръцете си, за да променят гласа си и да издават фалшиви викове, надявайки се да пропъдят нежелани натрапници, сочи ново изследване, цитирано от Discovery News и Фокус. „Изглежда орангутаните осъзнават, че могат да променят виковете си и това въздейства върху реакцията на хищниците. Това е проста форма на учене, която е изключително важна първа стъпка към развитието на език“, казва съавторът на проучването Барт дьо Бьорс от Университета Врие в Брюксел.

Друга интересна страна на изследването е откритието, че целувките в света на приматите не са свързани единствено с романтика и любов. Виковете, които дьо Бьорс и колегите му проучват са наречени „писъци-целувки“. Нищо неподозиращ човек би помислил, че орангутанът срещу него му изпраща въздушни целувки, но това е далеч от истината. „Орангутаните издават тези писъци-целувки, когато бъдат приближени от хора или опасни животни“, обяснява дьо Бьорс.

Анализирайки тези звуци, учените са установили, че орангутанът използва ръцете си, за да понижава тона на гласа си и да го направи по-дълбок. Хората също могат да правят това, говорейки с по-нисък от нормалното глас с ръце, сложени като фуния на устата. За примат, живеещ в дивата природа такова поведение е значително постижение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл