ЕС: Съдбата на санкциите срещу Русия ще зависи от положението в Украйна

Лидерите на ЕС свързаха съдбата на санкциите срещу Русия с развитието на събитията в Украйна, както в положителен, така и в отрицателен смисъл. Това каза премиерът ма Люксембург Ксавие Бетел след първия ден от Срещата на ЕС, предаде РИА Новости, цитирана от Фокус.

„Що се отнася до санкциите, днес беше заявено, че санкциите се явяват реакция на ситуацията както в едната посока, така и в другата“, каза Бетел в отговор на въпрос за санкциите.

На срещата си в Брюксел европейските лидери официално не са продължили санкциите, които изтичат през юли, освен ако не бъдат подновени. Но обвързването им с Минските договорености на практика удължават санкциите до края на годината, защото споразумението поставя серия от срокове изтичащи в края на 2015 година, е казал председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предаде Reuters.

„Срокът на икономическите санкции ще бъде ясно обвързан с пълното изпълнение на споразумението от Минск. Ние трябва да запазим нашите санкции, докато минското споразумение не бъде изцяло реализирано“, каза Туск на пресконференция.

Междувременно стана ясно, че представители на ЕС, Украйна и Русия в петък ще проведат в Брюксел поредната тристранна среща за обсъждане условията на доставките на руски газ за Украйна след изтичането на 31 март на „зимния пакет“ договорености. От руска страна участие ще вземе министърът на енергетиката Александър Новак, ЕС ще представлява заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович. Украинската страна ще представляват министърът на енергетиката Владимир Демчишин и директорът на „Нафтогаз“ Андрей Коболев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия