Без полети на Луфтханза и Алиталия от и за летище София заради стачки

Столичното летище е засегнато от мащабната стачка на Луфтханза и от предстоящата на превозвача Алиталия.

От софийското летище информираха тази сутрин, че поради стачката на пилотите от Луфтханза за днес от и до Летище София ще бъде изпълнен само полетът по дестинацията Мюнхен - София - Мюнхен (LH1704 – кацащ от Мюнхен в 18:15 ч./LH1705 – излитащ за Мюнхен в 19:35 ч.). Полетът се изпълнява от авиокомпания, която е регионално подразделение на Луфтханза и не е засегната от стачните действия.

Всички други излитащи и кацащи полети на Луфтханза са отменени, отбелязва БГНЕС.

Поради стачката на италианските авиодиспечери и пилоти от авиокомпания Алиталия, която ще започне в 11:00 часа българско време и ще продължи до 19:00 часа, за деня е отменен и полетът на авиокомпанията по линията Фиумичино - София – Фиумичино (AZ520 кацащ в 18:05/ AZ521 излитащ в 18:55 ч.).

За Европа приблизително 90 полета са отменени заради стачката на авиодиспечерите в Италия.

Пилотите на най-голямата германска авиокомпания са в стачка от 18 март, която ще продължи до събота, 21 март. Освен къси и средни разстояния, засегнати са каргото и дългите полети. Според информацията от синдиката "Кокпит" (Vereinigung Cockpit) стачката в събота, 21 март, ще се отрази само на междуконтиненталните полети и товарните полети на "Луфтханза карго".

Авиокомпанията вече анулира 700 полета, насрочени за днес, 20 март. "Кокпит" иска промени в съществуващите колективни трудови договори.

Само миналата година пилотите на германската авиокомпания стачкуваха 10 пъти, което засегна стотици хиляди пътници, а концернът не реализира 200 милиона евро печалба. Последната вълна от стачки е втора за тази година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини