5 хиляди лева глоба за община Сандански за радиоактивен водопровод

Община Сандански е глобена с 5000 лева заради това, че не е предприела достатъчно мерки, за да осигури снабдяването с чиста вода на жителите на село Кръстилци, а по чешмите им е текла радиоактивна вода.

Изследване на Регионалната здравна инспекция миналата седмица установи, че питейната вода съдържа над нормите обеднен уран, ешерихия коли и сулфати. В село Кръстилци е изграден водопровод, който черпи вода от от галерия “Хралупата” (бивша уранова мина). Посредством водопровода водата се доставя до резервоар, представляващ употребявана цистерна за течности, от която постъпва във водопроводната мрежа на селото. Няма нито пречиствателни, нито хлораторни съоръжения. Липсва и санитарно-охранителна зона за резервоара за питейна вода.

РЗИ спря водата и разпореди кметът да осигури чиста, но при всяка следваща проверка се установяваше, че хората продължават да ползват радиоактивната вода. Градоначалникът Андон Тотев се оправда, че хората сами си я пускали. Заради това РЗИ наложи 5 хиляди лева глоба, която кметът обжалва пред съда в Сандански. Магистратите обаче потвърдиха наказателното постановление. Последната дума ще има Благоевградският административен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони