Испания спаси 540 преселници в Гибралтарския проток

Изписаха от болница британеца, отровен с Новичок

„Боинг“ триумфира на шоуто „Фарнбъро“ Истински железен човек лети на авиошоуто (ИНФОГРАФИКА)

Николай Младенов, специален координатор на ООН в Близкия изток: Израел и Хамас да отстъпят от ръба на войната

Сменят ветеринаря в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Томислав Дончев за скандалите около чумата: Една рутинна процедура се превърна в политическа криза

ОПОС ще финансира ВиК проекти за 1,35 млрд. лв.

Коцето спря купоните Певецът отбеляза празника със семейството си

Израел и Русия се договориха за по-тясно сътрудничество в Сирия

Тръмп няма да подкрепи предложението на Путин за референдум в Донбас

Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Атаката срещу дизела е истерия и балон Обсъждат по-високи данъци и такси

Борисов: Лъжа е, че ще наложим данък на българите, посещаващи Гърция

Абсолютна лъжа са твърденията, разпространявани от гръцка медия, че обмисляме въвеждането на такси за българите, почиващи в Гърция . Тази тема изобщо не е обсъждана на Съвета в никакъв формат, заяви премиерът Борисов пред български журналисти в Брюксел.

Какво каза Борисов – чуйте тук.

По-рано днес GRReporter разпространи, че българският премиер Бойко Борисов е предупредил Гърция с ответни мерки, ако гръцкият парламент одобри налагането на нов превантивен данък. Предложението е внесено от кабинета на СИРИЗА и Независимите гърци за данък от 26% върху всички сделки на гръцки компании с техни партньори, чиито седалища се намират в страни с облекчени данъчни режими.

Според източници, на които се позовава гръцкото електронно икономическо издание Euro2day.gr, късно снощи Борисов заявил на гръцки министър, че ако Атина въведе въпросния данък, София също ще наложи допълнителен данък на всички българи, които посещават Гърция с цел туризъм, както и на гръцките стоки, които се внасят в България.

Българският премиер заявил, че този данък може да достигне дори до 30 на сто и в двата случая.

За да илюстрират какви могат да бъдат последствията от налагането на подобна мярка, от Euro2day.gr посочват, че на всеки гръцки турист, който посещава България, се падат осем българи, които прекарват почивката си в Гърция.

В същото време България е един от основните търговски партньори на Гърция. По-конкретно тя е четвърта в класацията на страните с най-голям внос на стоки след Турция, Италия и Германия. Миналата година в България са били изнесени гръцки стоки на обща стойност 1,339 милиарда евро, докато през 2013 г. обемът на гръцкия износ в България е бил на стойност 1,396 милиарда евро.

Според източниците на Euro2day.gr България и Румъния възнамеряват да поставят въпроса относно налагането на превантивния данък от Гърция пред органите на Европейския съюз с аргумента, че той нарушава европейското право, съобщи Днес.бг.

Този въпрос бе повдигнат и от Асоциацията на гръцките индустриалци, която изпрати писмо до заместник-министъра на финансите Надя Валавани.

В него се посочва, че от юридическа гледна точка предложеното законово нареждане нарушава както европейското право, така и международните споразумения за избягване на двойното данъчно облагане, които Гърция е сключила с повечето от страните, които се определят като страни с привилегировани данъчни режими.

В писмото се обяснява, че налагането на превантивен данък със ставка 26 на сто върху печалбите, които осъществяват в Гърция чуждестранни компании и страни-членки на ЕС, с които Гърция е сключила споразумения за избягване на двойно данъчно облагане въз основа на модела, предложен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (например Кипър, Ирландия и др.) е забранена дискриминация в ущърб на тези компании.

Всичко това според авторите на писмото означава, че предложената законова разпоредба се очаква да предизвика бум от жалби в Европейската комисия и ред съдебни спорове в и извън Гърция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.