Моника Люински: Аз бях първата жертва на кибертормоз

След повече от 10 години мълчание Моника Люински проговори. По време на конференцията TED 2015 тя се определи като една от първите жертви на дигиталната революция и най-накрая разказа своята история.

След като написа статия за списание "Венити Феър" за колективната култура на унижение, тя говори и на TED 2015 за своите преживявания като една от първите (ако не и първата) жертви на кибертормоз.

Люински обяви, че историята й няма нищо общо с политиката, пише списание "Тайм".

Люински стана световно известна след разкритията, че е имала връзка с тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън, докато е работила като стажант в Белия дом. Нейна приятелка, Линда Трип, бе записала поверителни разговори за любовната й афера, които бяха разкрити в доклада по случая.

"Този скандал достигна до вас заради дигиталната революция. Имаме достъп до цялата информация, която искаме, когато я поискаме, по всяко време, където и да е", каза Люински. "Аз бях първият човек, който загуби репутацията си в глобален мащаб почти мигновено. Това беше преди социалните медии, но хората вече можеха да коментират онлайн, да разпращат истории и жестоки шеги по имейл."

Това днес би било наречено кибер или онлайн тормоз, отбелязва Люински, "но тогава нямахме думи за подобни неща".

Историята за аферата на Люински беше толкова разпространена, когато избухна скандалът, че е трудно за много хора да си спомнят, че зад всичките шеги и обиди стои реален човек. "Бях заклеймявана като проститутка, уличница, курва, лека жена, и разбира се "тази жена". Бях коментирана от всички, но много малко хора наистина ме познаваха", каза тя.

Люински споделя, че през 1998 г. за малко не посяга на живота си. "Родителите ми се опасяваха, че съм буквално унижавана до смърт.

За Люински случилото се е нещо повече от една лична история. Това е призив за действие. Всеки, който прекара няколко часа в Twitter, Facebook, Reddit, или друга социална мрежа, може да свидетелства, че кибертормозът се разпространява все по-бързо.

Люински описа няколко подобни истории. "Вземете Тайлър Клементи, студентът, който беше заснет от съквартираните си да прави секс с мъж, и който се самоуби дни след като видеото бе публикувано онлайн." Или хакерските атаки насочени към личните профили на знаменитости, като откраднатите голи снимки на Дженифър Лорънс, или даже атаката срещу Сони, която доведе до разпространението на личната кореспонденция на служители на компанията.

Новинарските сайтове, гонещи импресии, също не помагат, смята тя. "Парите се правят чрез кликове. Колкото по-срамно е нещо, толкова повече кликове, колкото повече кликове, толкова повече пари от реклама. Колкото повече следите подобен вид клюки, толкова повече не можете да разберете човешките животи, които стоят зад тях ... и толкова повече кликате."

"Това, което ни трябва, е културна революция. Публичното унижение трябва да спре", каза тя. "Ние трябва да се върнем към основни ценности като съчувствие и състрадание."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят