4700 декара общинска гора бе спасена с бунт

Граждански протест в Сливен, в който се включиха и политически лица, спаси от продажба общинска гора от 4700 дка в землището на балканското с. Раково. Очакваните от администрацията приходи бяха изчислени на 5,5 млн. лева.

Предложението за сделката бе на кмета Кольо Милев (БСП) и досега на пет поредни заседания не можа да мине. На 19 март градоначалникът го внесе за 6-и път, при това - на извънредна сесия на местния парламент.

В заседателната зала се явиха 24 съветници, повечето от БСП. От 12-те представители на опозицията от ГЕРБ бяха само двама. Останалите им колеги бойкотираха заседанието и бяха сред десетките сливенци, събрали се пред общината на протест срещу продажбата.

Когато работата на общинския съвет започна, хората влязоха вътре.

Още в началото обаче настъпи пълно объркване, имаше прения за кворума и начина на гласуване. Двама адвокати, единият - съветник от БСП, а другият - от ГЕРБ, започнаха да спорят по процедурата. Не се разбра дали дневният ред с една-единствена точка е приет, защото част от съветниците гласуваха с вдигане на ръка, други - с лаптопите си. За капак електронната система за гласуването блокира. Изненадващо заседанието бе прекратено за 30 минути до събирането на кворум, въпреки че кворум имаше. След почивката двама-трима съветници въобще не се върнаха и тогава кворумът от 21 души наистина стана под въпрос.

Накрая след призиви и подвиквания кметът да оттегли предложението си, той го направи. "Явно предизборната кампания вече започна, а е много рано." - каза той.

Хората обаче бяха много доволни, че са спасили гората. Те искаха гаранции, че никой няма да сеч в района.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини