Инвеститори от България показали силен интерес към българските книжа

Общо 370 инвеститори взеха участие в трите транша на новите еврооблигации, от които България набра 3. млрд. евро вчера. Това съобщиха от Министерството на финансите.

България пласира 7-годишни книжа за 1.25 млрд. евро, 12-годишни за 1 млрд. евро и 20 -годишни за 850 млн. евро. Подадените поръчки бяха за общо 4.9 млрд. евро, а делът на българските инвеститори е бил най-голям за седем- и 12-годишните книжа.

Тройният транш е бил обявен в 9 ч. по Гринуич след като водещите мениджъри са преценили, че инвеститорските нагласи са позитивни, а пазарните условия - добри. Заради засиления интерес мениджърите са намалили и първоначално планираната цена, по която са били пуснати книжата. България успя да привлече изключително разнообразна и много добре диверсифицирана база от инвеститори за трите емисии, е оценката на Министерството на финансите.

За седемгодишните книжа са били дадени поръчки за 2.2 млрд. евро от 160 инвеститора, 35% от които от България, 18% от Великобритания, 17% ог Германия и Австрия, 9% от офшорни зони в САЩ, 7% от Централна и източна Европа, 4% от Бенелюкс и Скандинавия, 4%, Италия от Италия, 3% от Азия и 3% от другате в Европа. Банки са 43%от инвеститорите , инвестиционни фондове са 41%, застрахователи и пенсионни фондове 13%, частни банки и други 3%.

За 12-годишните книжа поръчките са на обща стойност 1.5 млрд. евро от 120 инвеститора. Отново най-голям дял заявки са от България - 26%, следвани от инвеститори от Великобритания - 23%, Германия и Австрия - 19%, САЩ офшор - 13%, Бенелюкс и Скандинавски регион - 11%, ЦИЕ - 3%, други от Европа 3% и Азия 2%. Над помовината - 54%, са инвестиционни фондове, банките са 42%, застрахователи и пенсионни фондове са 4%.

Поръчките за 20-годишните книжа са за 1.2 млрд. евро от 90 инвеститора. Най-голям интерес към тях са проявили инвеститорите от Великобритания - 35%, една пета са били от офшорни зони в САЩ, от Германия и Австрия - 16%, от България - 13%, от Бенелюкс и Скандинавски регион - 8%, от Франция - 2%, Италия 2% и други държави 4%. Близо три четвърти са инвестиционни фондове, банките са 17%, застрахователи и пенсионни фондове - 10%.

Водещи мениджъри бяха Citi, HSBC, SG CIB и UniCredit, на които България предстои да изплати 1.3 млрд. евро заем, изтеглен през декември за справяне с последствията от кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес