Глобиха школска лафка за храни с палмово масло

Ким Чен-ун пуска инспектори от САЩ на ядрения си полигон

Външните министри на страните от Г-7 се противопоставиха на дестабилизиращото поведение на Русия 

Община Добрич ще иска компенсации за домакинствата, останали 3 дни без вода

Очакваните ползи от приемането на еврото в България Ще се повиши доверието в българската икономика, а в резултат от това ще се понижат разходите за външно финансиране

Див като мустанг 10 предавки и блокаж на предните колела

Сигнал за бомба пред президентството

Два нови маневрени локомотива родно производство за столичното метро

Над 30 китайски туристи са загинали при автобусна катастрофа в  Северна Корея

Общопрактикуващите лекари готвят национален протест

Музиканти от БНР на протест за по-високо финансиране

Димитър Манолов, КТ Подкрепа: Бизнесът плаща по-малко данъци от работниците

263 мигранти са спасени край бреговете на Либия

Шефът на спецпрокуратурата за публичния арест на Иванчева: Такъв е законът, извадихме лош късмет

“Газпром” планира да изгради край Балтийско море завод за 20 млрд. долара

Инвеститори от България показали силен интерес към българските книжа

Общо 370 инвеститори взеха участие в трите транша на новите еврооблигации, от които България набра 3. млрд. евро вчера. Това съобщиха от Министерството на финансите.

България пласира 7-годишни книжа за 1.25 млрд. евро, 12-годишни за 1 млрд. евро и 20 -годишни за 850 млн. евро. Подадените поръчки бяха за общо 4.9 млрд. евро, а делът на българските инвеститори е бил най-голям за седем- и 12-годишните книжа.

Тройният транш е бил обявен в 9 ч. по Гринуич след като водещите мениджъри са преценили, че инвеститорските нагласи са позитивни, а пазарните условия – добри. Заради засиления интерес мениджърите са намалили и първоначално планираната цена, по която са били пуснати книжата. България успя да привлече изключително разнообразна и много добре диверсифицирана база от инвеститори за трите емисии, е оценката на Министерството на финансите.

За седемгодишните книжа са били дадени поръчки за 2.2 млрд. евро от 160 инвеститора, 35% от които от България, 18% от Великобритания, 17% ог Германия и Австрия, 9% от офшорни зони в САЩ, 7% от Централна и източна Европа, 4% от Бенелюкс и Скандинавия, 4%, Италия от Италия, 3% от Азия и 3% от другате в Европа. Банки са 43%от инвеститорите , инвестиционни фондове са 41%, застрахователи и пенсионни фондове 13%, частни банки и други 3%.

За 12-годишните книжа поръчките са на обща стойност 1.5 млрд. евро от 120 инвеститора. Отново най-голям дял заявки са от България – 26%, следвани от инвеститори от Великобритания – 23%, Германия и Австрия – 19%, САЩ офшор – 13%, Бенелюкс и Скандинавски регион – 11%, ЦИЕ – 3%, други от Европа 3% и Азия 2%. Над помовината – 54%, са инвестиционни фондове, банките са 42%, застрахователи и пенсионни фондове са 4%.

Поръчките за 20-годишните книжа са за 1.2 млрд. евро от 90 инвеститора. Най-голям интерес към тях са проявили инвеститорите от Великобритания – 35%, една пета са били от офшорни зони в САЩ, от Германия и Австрия – 16%, от България – 13%, от Бенелюкс и Скандинавски регион – 8%, от Франция – 2%, Италия 2% и други държави 4%. Близо три четвърти са инвестиционни фондове, банките са 17%, застрахователи и пенсионни фондове – 10%.

Водещи мениджъри бяха Citi, HSBC, SG CIB и UniCredit, на които България предстои да изплати 1.3 млрд. евро заем, изтеглен през декември за справяне с последствията от кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ)

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.