Американец, оневинен след 39 години в затвора, ще получи 1 млн. долара

Гражданин на Охайо, който беше освободен миналата година, след като излежа 39 години в затвора за убийство, което не е извършил ще получи повече от 1 милион долара обезщетение от щата, съобщи Ройтерс.

Съдия от апелативния съд в Охайо нареди Рики Джаксън – най-дълго държаният в затвора с грешна присъда американец – да получи малко над 1 милион долара.

"Не знаех за това", коментира Джаксън пред местна медия и добавя, че е научил за обезщетението от журналист. "Това е страхотно. Не знам какво да кажа. Това значи толкова много за мен", добавя той.

Джаксън беше осъден заедно с Уили Бриджман и брат му Кваме Айаму за убийството на търговеца на парични записи Харолд Франск през 1975 г. Като доказателство за осъждането на тримата послужиха показанията на дванадесетгодишно момче, станало свидетел на нападението.

Момчето Еди Върнън миналата година се отказа от показанията си и съобщи пред властите, че не е станало свидетел на атаката. Няма други доказателства, които свързват Джаксън с убийството.

Други свидетели потвърдиха, че Джаксън е бил в училищен автобус по време на убийството. Първоначално той бил осъден на смърт, но се отървал поради чиновническа грешка.

Бриджман беше освободен скоро след Джаксън, след като обвиненията бяха оттеглени миналия ноември. Той беше освободен под гаранция през 2002 г., но беше върнат в затвора заради нарушения на условията на гаранцията.

През декември съдия в Кливланд сне всички обвинения от Айаму, който прекара 27 години в затвора и беше освободен през 2003 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят