На 17 юли 2018 да почерпят

Вижте Илиана Раева по бански (МНОГО СНИМКИ)

Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Посланикът на Израел: България може да се превърне в „земеделски наркотик“ за Западна Европа

Посланикът на Държавата Израел, Шаул Камиса Раз и представители на водещи израелски компании в областта на земеделието участваха в семинар за иновативните технологии, които се прилагат в областта на селското стопанство.

Домакин на събитието е Русенският университет. Семинарът „Представяне на иновативни технологии в сферата на земеделието и хидромелиорациите за повишаване ефективността на земеделските стопанства” се провежда със съдействието на Областна администрация – Русе, под егидата на Посланика на Държавата Израел в Република България, Н. Пр. Шаул Камиса Раз. В събитието участваха зам.-генералният директор на Министерството на земеделието и развитието на селските райони на Държавата Израел Ицхак Бен-Давид, мениджърът за Балканския полуостров на компанията за напоителни системи „Нетафим“ Моран Бен Ами, зам.-ръководителката на израелската мисия у нас Саусан Хасон, областният управител д-р Стефко Бурджиев със заместниците си, зам.-ректорите на университета и деканът на Аграрно-индустриалния факултет на висшето училище.

Заместник-ректорът на Русенския университет, проф. д-р Велизара Пенчева представи пред израелската делегация възможностите за обучение на студенти и по-конкретно развитието на Аграрно-индустриалния факултет през годините, съобщи Дарик.

На срещата с академичното ръководство посланикът сподели напредъка на технологиите при обработката на земята в Израел през годините. „Земеделието никога не е било само технологично занимание при нас. Условията, в които живеем, ни принуждават да търсим начини да превърнем пустинята в място, което да ни храни. Ако не беше научната и развойната ни дейност, и близките ни контакти с академичните среди, Израел нямаше да е световна сила в земеделието“, заяви Н. Пр. Шаул Камиса Раз.

Богатството на почви, климатът и местоположението на картата, лесно могат да бъдат превърнати в от ресурс в продукт, който да направи България много богата държава. „Можете да станете „земеделски наркотик“ за страните от Западна Европа, като произвеждате и изнасяте продукция, която се търси на пазарите там“, каза още посланикът. Гостите декларираха, че искат да споделят опита и знанията си в областта на земеделието, за да помогнат на българските производители да реализират по-добра продукция на по-добри цени.

Резултатът от сътрудничеството между академичните среди и земеделските производители в Израел превръща пустинята в обработваеми земи. В момента експертите там работят върху подобряване на системите за напояване, обработката на продуктите след тяхното събиране от полето, удължаването на живота на плодовете и зеленчуците и съхранението им за по-дълъг период. Освен многото усилия, които се влагат в селското стопанство и желанието за работа, от изключително значение за добрите резултати е връзката между науката и производителите. Крайната цел е постигането на по-добър стандарт на живот – съобщи г-н Ицхак Бен-Давид.

Според Н. Пр. посланика на Израел техните туристи се чувстват изключително добре в България и се очаква около 200 хиляди да посетят страната ни пред този сезон.

В края на срещата с академичното ръководство на Русенския университет, Н. Пр. Шаул Камиса Раз получи плакет от висшето училище.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.