Какво са пробиотиците и защо имаме нужда от тях?

Микроорганизми много близки до бактериите, а голяма част от тях всъщност са бактерии. Пробиотици можем да намерим както в храната, така и в хранителни добавки, напитки, мая и др. На пръв поглед приемът на живи бактерии и/или мая ни се струва малко странен, но като се замислим…тялото ни гъмжи с живи бактерии. Храносмилателната ни система е дом на повече от 500 вида бактерии. Те поддържат здравословното състояние на червата и спомагат за смилането на храната и хранителните вещества. Някои видове бактерии подобряват функциите на имунната система. Млечните продукти съдържат изключително големи количества бактерии-пробиотици. Според много институции ферментиралите пробиотици в млякото са най-добрите и най-потентни пробиотици, които можем да си набавим чрез храна. Пробиотикът, който се съдържа в млякото не случайно се нарича lactobacillus acidophilus, което преведено от латински означава „млечни бактерии, които обичат мляко”. Много често ще видите върху етикета на даден пробиотик да пише колко и какви щамове(strains) бактерии съдържа. Щам е понятие, което характеризира генетична вариация или подтип на даден организъм. Терминът се употребява за вируси или бактерии. Може би най-важния момент, когато купувате пробиотик е именно какъв щам е бактерията. Да вземем например бактерията-пробиотик, която се съдържа в млякото – lactobacillus acidophilus. Lactobacillus е генът на бактерията, acidophilus е видът, но щамът може да бъде различен. Казано накратко acidophilus може да е различно от acidophilus. Когато избирате пробиотик съобразявайте вида щам, който купувате в зависимост от здравословния проблем, пола на консуматора, възрастта му и/или др. физиологични проблеми и различия. Информацията за вида на всеки щам е задължително упоменат на опаковката

Освен изборът на оптималните щамове бактерии, друг критичен момент е жизнеспособността на продукта. За да бъде ефективен даден пробиотик, щамовете бактерии в него трябва да са живи и живи да преминат през стомашната киселина, за да попаднат в червата. Друг любопитен момент за пробиотиците е способността им да се приспособяват към условията на стомашната стена и да се размножават там. Най-добрият пробиотик е този който е стабилен при съхранение в опаковката, организмите са живи и част от тях могат да се самопроизвеждат. Когато купувате пробиотик, винаги купувайте продукт, който е в тъмно стъклено шише. Това гарантира максимално живи организми във всяка капсула. Задължително пробиотикът трябва да е минал CFU контрол(микробиологичен контрол, показващ количеството живи организми).

Пребиотик

Много хора не правят разлика между пребиотик и пробиотик, но тя е съществена. В много случаи даже хората закупуват пребиотици мислейки, че това е правилното изписване на думата, но не! Пребиотиците са несмилаеми компоненти на храната, които стимулират растежа и активността на бактериите, които се намират в храносмилателната система. Пребиотиците са открити и изучени от Марсел Роберфройд през 1995г. Роберфройд е патентовал най-много щама бактерии. Голямо количество пребиотици се съдържат в акациевото дърво (екстракт), бананите, чесъна и други зеленчуци и плодове съдържащи въглехидрати. И както често се случва в света на науката и тук има различни мнения. Според Роберфройд има само два вида пребиотици – инулин и транс-галактоолигозахариди. Според други учeни фрукто-олигозахаридите (FOS) също имат пребиотични свойства, но нито едно от становищата не е доказано напълно. Самите пребиотици не влияят върху специфичен щам бактерии. Приемът на пребиотици се смята, че увеличава капацитета и активноста на полезните бактерии в стомаха и червата. Тъй като пребиотиците са много евтини и лесно достъпни няма причина да не мислим положително в тази насока. Едва ли е трудност за някого да изяде един банан или да използва чесън в салатата си.


“PROBIOTIC COMPLEX” на фирма ВИТАГОЛД търсете в аптеките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве