Допинг лабораторията ни получи акредитация, тества над 109 олимпийци за Баку

Лабораторията за допингов контрол към Антидопинговия център получи акредитация от Българската служба по акредитация (БСА) по ISO 17025, който е задължителен за Световната антидопингова агенция (УАДА). БСА е с международна акредитация, което повишава нивото на сертификата. Това съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на редовния петъчен парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от БДЦ Борислав Иглев на какъв етап от лицензиране се намира българската допинг лаборатория, извършват ли се тестове и проби на младежките отбори и ще извършва ли българският антидопингов център проби за предстоящите европейски игри в Баку.

Следваща стъпка за получаване на международен лиценз е подготвяне и изпращане на стратегически план за тестване на 3000 проби годишно и посещение от Научния департамент на Световната антидопингова агенция за оценка на място. Така българските спортисти ще бъдат тествани предварително преди големи състезания.

С подкрепата на Министерството на младежта и спорта, лабораторията има амбицията до края на 2016 г. да получи и международна акредитация на WADA, обясни Кралев от трибуната на парламента. На последния етап Световната антидопингова агенция ще позволи на България да взема и обработва проби от международни надпревари. Предполага се, че лицензирането до крайната фаза ще отнеме малко повече от година, обясни Кралев по-късно пред журналисти в кулоарите на парламента.

На въпроса ще извършва ли българският антидопингов център проби за предстоящите Европейски олимпийски игри в Баку, Кралев обяви, че Антидопинговият център е заложил в годишния си план 109 кръвни и уринни допинг тествания за всички участници, спечелили квоти. Очакват се още български състезатели да участват в Баку, при което ще настъпи и промяна в броя на допинг тестванията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт