Прокуратурата иска рестарт на делото „Чората“

В спор за компетентността на двете експертизи за смъртта на Ангел Димитров-Чората, премина днес заседанието по искане на главния прокурор за възобновяване на делото пред Върховния касационен съд (ВКС).

До настояването на обвинител № 1 се стигна, след като през юли м.г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България по жалба на близки на Чората за нарушено право на живот и за нечовешко и унизително отношение. Благоевградчанинът издъхна през ноември 2005 г. при полицейска акция „Респект“. Пратени на съд за смъртта му бяха антимафиотите Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски и Иво Иванов. Те първо бяха признати за виновни, а през 2011 г. ВКС ги оправда. Причината - разнопосочните заключения в медицинските експертизи за смъртта на Чората. Според първата, изготвена от покойния проф. Стойчо Раданов, мъжът е починал вследствие на кръвоизлив, причинен от удар в главата. Според втората - заради здравословни проблеми и злоупотребявал с кокаин.

Във ВКС вчера прокурорът обясни, че делото трябва да се възобнови, за да се изготви арбитражна експертиза. Той намекна и за натиск, оказван върху съдебната система по казуса. Преди произнасянето на оправдателните присъди през 2011 г. бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че подсъдимите са напълно невинни, а премиерът Бойко Борисов даде указание ВКС да вземе "правилното решение".

Защитата на подсъдимите вчера възрази на искането за арбитражна експертиза. Част от адвокатите обясниха, че експертизата на проф. Раданов била неконректна. Според тях той не е правил аутопсия на трупа, а е изготвил заключението само въз основа на документи. Имало дори постановление на Софийската районна прокуратурата от 2012 г., в което било посочено, че „има данни за извършено престъпление, но деецът е починал“.

ВКС ще се произнесе до месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право