Немски съд отказа три екстрадиции заради лоши условия в затворите ни

Заради лошите условия в затвора във Варна Върховният областен съд в немския град Бремен е отказал да изпълни европейските заповеди за арест на трима осъдени българи. Главният прокурор Сотир Цацаров е информирал правосъдния министър Христо Иванов за проблема, съобщиха от държавното обвинение вчера.

Тримата нашенци са с влезли в сила присъди и задържането им се иска за изтърпяване на наказанията у нас. Става дума за 28-годишния Христо Киров, Сюлейман Селомов (68 г.) и 34-годишния Андрей Казаков. Киров и Селомов са признати за виновен за кражба в особено големи размери, а Казаков, защото седнал зад волана, докато изтърпявал лишаване от право да шофира.

Германските власти са отказали да изпълнят заповедите за арест, като са се позовавали на Доклада на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото и унизително отнасяне и Резолюцията на Европейския парламент за условията за задържане в Европейския съюз.

Според доклада на комитета България не е взела мерки да се спре насилието мъжду затворници, пренаселеността на местата за лишаване от свобода, материалните условия в следствените арести и затворите, здравеопазването и пр. През февруари Европейският съд по правата на човека ни даде 18-месечен срок, за да подобрим условията в местата за изтърпяване на наказания.

"Г-н Цацаров поставя въпроса като сериозен проблем, който би могъл да се превърне в тенденция, ако своевременно не бъдат взети мерки за решаването му", съобщават от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини