Джон Маккейн: Пресконференцията на Тръмп с Путин беше срам

Kралското семейство показа снимки от кръщенето на малкия принц Луи

Пловдив посрещна частица от мощите на свети апостол Андрей Първозвани

Москва скастри Заев заради твърденията му за руска намеса в протестите в Македония

Александра Митева, БАБХ: Наличието на чума бе установено на 23 юни и потвърдено от френска лаборатория

Кметът поздрави бургаски спортисти

Нов данък „Градушка” удря цените на масовите застраховки

Тръмп – Путин, четири часа, които могат да променят света (обзор)

МОН въвежда промени в датите на изпитите след 7-ми клас и ваканциите

Предлагат стандарт „планински продукт“ Обсъждат данъчни стимули за определени региони

Вижте НА ЖИВО как Франция посреща шампионите си (ВИДЕО)

С акции погват травеститите на бул. „Христо Ботев“ в София Столичната община няма да глобява за качване с колело по бордюр

Затягат граничния контрол заради чумата (обзор) АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 юли 2018

Обвинител №1 иска осъден адвокат да бъде оправдан

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото срещу единствения осъден у нас за клевета в пледоария адвокат. Обвинител №1 настоява защитникът да бъде оправдан.

Венцислав Точков бе глобен с 1500 лева през септември м.г. от Окръжния съд в Русе, защото като служебен защитник на мъж от Свищов, срещу когото се водело дело за клевета, обидил тъжителя. „Клиентът ми е 80-годишен и страда от тежка форма на диабет. Пенсионерът е и с психични проблеми. Тежкото му здравословно и емоционално състояние е причинено предимно от психическия тормоз, нанесен му през годините от частния тъжител“, казал в пренията си адвокатът. Частният тъжител, който е полицай, се засегнал и завел дело за обида срещу адвоката. Районният съд го оправдал, но окръжният го осъдил.

Главният прокурор настоява делото срещу Точков да се възобнови, защото той не е нанесъл обида в пледоарията си. „Смисълът на инкриминирания израз не представлява разгласяване на позорно обстоятелство срещу частния тъжител“, посочва главният прокурор. Според него думите на адвоката били в границите на неговата компетентност. Бил длъжен да пледира в полза на клиента си, ръководен от доказателствата и закона. Главният прокурор изразява и притеснение, че санкцията създава опасност голяма част от пледоариите да бъдат атакувани в съда, а това би нарушило принципа за състезателност в наказателния процес. Още повече, че съдът признал за виновен Точков за разгласяване на позорно обстоятелство, а такова оплакване нямало в тъжбата на полицая. „Признаването на адвокат Точков за виновен по непредявено обвинение препятства правото му на защита“, подчертава главният прокурор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.