Обвинител №1 иска осъден адвокат да бъде оправдан

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото срещу единствения осъден у нас за клевета в пледоария адвокат. Обвинител №1 настоява защитникът да бъде оправдан.

Венцислав Точков бе глобен с 1500 лева през септември м.г. от Окръжния съд в Русе, защото като служебен защитник на мъж от Свищов, срещу когото се водело дело за клевета, обидил тъжителя. "Клиентът ми е 80-годишен и страда от тежка форма на диабет. Пенсионерът е и с психични проблеми. Тежкото му здравословно и емоционално състояние е причинено предимно от психическия тормоз, нанесен му през годините от частния тъжител", казал в пренията си адвокатът. Частният тъжител, който е полицай, се засегнал и завел дело за обида срещу адвоката. Районният съд го оправдал, но окръжният го осъдил.

Главният прокурор настоява делото срещу Точков да се възобнови, защото той не е нанесъл обида в пледоарията си. „Смисълът на инкриминирания израз не представлява разгласяване на позорно обстоятелство срещу частния тъжител“, посочва главният прокурор. Според него думите на адвоката били в границите на неговата компетентност. Бил длъжен да пледира в полза на клиента си, ръководен от доказателствата и закона. Главният прокурор изразява и притеснение, че санкцията създава опасност голяма част от пледоариите да бъдат атакувани в съда, а това би нарушило принципа за състезателност в наказателния процес. Още повече, че съдът признал за виновен Точков за разгласяване на позорно обстоятелство, а такова оплакване нямало в тъжбата на полицая. „Признаването на адвокат Точков за виновен по непредявено обвинение препятства правото му на защита“, подчертава главният прокурор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини